Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

МАГАТЕ проінспектує два об'єкти в Україні через заяви про "брудну бомбу"

Організація ООН з ядерного нагляду готується найближчими днями надіслати інспекторів на два українські об’єкти на прохання Києва, у відповідь на заяви росії про те, що Україна може готувати так звані брудні ракети.

Фото: Depositphotos

Як пише Reuters, відповідна заява Міжнародного агентства з атомної енергії пролунала після заяв з боку рф про те, що два інститути в Україні, пов’язані з атомною промисловістю, займаються підготовкою до виробництва так званих брудних бомб, насичених ядерним матеріалом.

«Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) відомо про заяви російської федерації, зроблені в неділю, щодо ймовірної діяльності на двох ядерних об’єктах в Україні», – йдеться в заяві.

Там додають, що обидва об'єкти вже підлягали інспекції, а один – перевіряли місяць тому.

російські ЗМІ цитували начальника військ ядерного, біологічного та хімічного захисту РФ генерал-лейтенанта Ігоря Кириллова : «За наявною в нас інформацією, дві організації в Україні отримують конкретні вказівки створити так звану брудну бомбу». російське інформагентство РІА раніше називало два об’єкти: Східний гірничо-збагачувальний комбінат у Жовтих водах та Інститут ядерних досліджень у Києві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що експерти МАГАТЕ прибудуть до України найближчим часом.

"Я ціную оперативну відповідь Рафаеля Гроссі на наше запрошення. Очікується, що експерти МАГАТЕ прибудуть найближчим часом і доведуть, що в Україні немає ні брудних бомб, ні планів їх розробки. Хороша співпраця з МАГАТЕ та партнерами дає нам змогу зірвати російську дезінформаційну кампанію «брудної бомби", – написав Кулеба.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ