Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Директор МАГАТЕ побував на Курській АЕС і зібрався в Україну

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відвідав та проінспектував Курську атомну електростанцію.

Про це пише Главком.

«У районі Курської АЕС дійсно була небезпека ядерного інциденту. Я прийняв пропозицію Володимира Путіна відвідати станцію, оскільки МАГАТЕ є міжнародною організацією, яка по всьому світу відповідає за забезпечення режиму ядерної та енергетичної безпеки атомних об'єктів», – заявив він під час пресконференції. 

За словами директаор МАГАТЕ на Курській АЕС використовуються реактори типу РВПК (реактор високої потужності канальний, - ред ). Вони за своєю конструкцією не мають захисної оболонки, а активна зона реактора фактично знаходиться у звичайній будівлі. 

«Метою мого приїзду було особисто оцінити обстановку на Курській АЕС, і спільно з російськими колегами знайти якесь рішення ситуації, що склалася. Виходячи з того, що мені вдалося побачити сьогодні на станції, я можу сказати, що станція експлуатується в режимі, дуже близькому до нормального», – пояснив Гроссі, заувавживши, що МАГАТЕ хоче «запобігти удару по Курській АЕС». 

При цьому він додав, що бачив на станції «сліди атак дронів», і в МАГАТЕ «розглядають це у контексті війни». 

Водночас очільник агентства сказав, що порівнювати Чорнобильську АЕС в Україні та Курську АЕС в Росії неправильно. 

«На території Курської АЕС дійсно працює такий самий реактор без захисту. При попаданні в активну зону складно сказати, чи буде ситуація такого самого масштабу, як під час Чорнобильської аварії. Аби запобігти ядерній катастрофі треба враховувати 5 принципів сформованих МАГАТЕ», – пояснив він. 

За словами Гроссі, наступного тижня він буде в Україні. Після чого знову плануж відвідати РФ. 

«Із паном Зеленським ми будемо говорити про ситуацію на ЗАЕС. А також про присутність МАГАТЕ на інших ядерних об'єктах», – додав Рафаель Гросі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ