Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Маркетинг, реклама, PR: як змінився ринок праці після початку війни

Початок повномасштабної війни шокував український ринок праці. У більшості сфер серйозно скоротився пошук персоналу.

Відновлення ринку праці після повного падіння відбувається різними темпами залежно від професійної сфери та регіону. Спеціалісти сфери маркетинг, реклама та PR зазвичай були одними з найзатребуваніших фахівців. Чи легко знайти роботу у цьому сегменті ринку у серпні та які зарплати пропонують роботодавці маркетологам, рекламістам та PR-спеціалістам, з’ясував експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua.

Як показав аналіз бази відкритих вакансій, спеціалісти сфери маркетинг, реклама, PR входять до п’ятірки найбільш затребуваних, а якщо точніше, вони замикають топ-5. На такі вакансії припадає 5% всіх актуальних пропозицій на сайті grc.ua. З великим відривом найбільшу активність проявляє столиця: 70% відкритих вакансій стосуються саме Києва. На другій позиції з десятикратним відставанням знаходиться Дніпропетровська область (7%), на третій – Львівська область – 6%. 

На початку війни Київ мав ті ж самі 70%. Значно просів Львів: його показник був на рівні 13%. У топ-3 раніше був Харків, але він втратив свої позиції. Як бачимо, зі списку найактивніших регіонів його витіснила більш безпечна наразі Дніпропетровська область. 

Про заробітну плату фахівців з маркетингу, реклами та PR

Середній прибуток спеціалістів знизився. Наразі він становить 26 500 грн. До війни фахівці у середньому заробляли 31 300 грн. Не забуваємо також про доларовий еквівалент, адже курс американської валюти з того часу виріс: на початку війни середня заробітна плата була приблизно 1100 доларів, зараз – орієнтовно 720 доларів. Тобто показник знизився на понад 30%. 

Детальна статистика заробітної плати, яку зараз пропонують роботодавці:

    • 21 000-31 400 грн вказано в 40% вакансій;
    • 31 400-41 900 грн – 25%;
    • 41 900-52 300 грн – 19%;
    • 52 300-62 700 грн – 11%;
    • понад 62 700 грн – 5%.

Ситуація неоднозначна. З одного боку, на початку війни 42% роботодавців пропонували понад 43 000 грн, а зараз у 40% описів вакансій вказаний прибуток менший за 31 400 грн, що виглядає поганою тенденцією. З іншого боку, наразі у 35% випадків працівникам пропонують понад 41 900 грн, що є непоганим показником. Варто враховувати, що це загальна статистика, куди входять вакансії для новачків, а також пропозиції з регіонів з відносно невисокою вартістю життя. 

Розглянемо статистику по спеціальностям. Найбільше у середньому заробляють аналітики – 32 400 грн. Далі йдуть дизайнери (31 600 грн) та фахівці з управління маркетингом (31 600 грн). У цілому, прибутки фахівців серйозно не відрізняються, хіба що у сегменті планування та розміщення реклами ми бачимо відносно невелику суму – 20 000 грн.

Кого найчастіше шукають роботодавці

Аналітики і тут утримують пальму першості: на ці вакансії припадає 17% всіх актуальних пропозицій. Другу сходинку зайняла сфера «PR, маркетингові комунікації» – 15%. На третьому місці знаходиться планування та розміщення реклами – 9%. Дизайнерів та фахівців з управління маркетингом, які у рейтингу зарплат взяли «срібло» та «бронзу», шукають рідко – 4,2% та 4,6% відповідно. Тобто навіть за умови невеликої пропозиції та високої конкуренції серед фахівців працедавці все одно пропонують пристойний рівень прибутку.

Вакансій для новачків порівняно небагато – 13%. Досвід від 1 до 3 років вимагають 61% роботодавців, від 3 до 6 років – 25%. Лише в одній вакансії з сотні вказаний досвід понад 6 років.

Загалом, конкуренція серед фахівців значно зросла у порівнянні з минулим роком: в 2021 році цей показник був на рівні 1,4 (тобто 1,4 людини на одну вакантну позицію), зараз – 8,5.

Що по резюме

Київ і тут утримує першість серед найбільш активних регіонів: на столицю припадає 21% актуальних резюме. Далі розташувалися області, де ведуться бойові дії: Донецька – 7%, Луганська – 3%, Харківська – 3%. Замикає п’ятірку Дніпропетровська область – 2%.

Найбільше актуальних резюме серед дизайнерів – 13%. Тобто у цьому сегменті досить складна ситуація, адже, як ми говорили вище, фахівців з дизайну роботодавці шукають рідко. Другу позицію зайняли менеджери з маркетингу і реклами (10,7%), третю – менеджери по роботі з партнерами (9%). Відзначимо малу кількість промоутерів – всього 2%.

Перейдемо до досвіду. На жаль, велика кількість досвідчених фахівців наразі безробітні: досвід понад 6 років вказаний у 51% актуальних резюме. На новачків припадає 18%. Досвід від 1 до 3 років має 13% спеціалістів, від 3 до 6 років – 18%. Вірогідно, така ситуація пов’язана з тим, що багато компаній оптимізують свою діяльність, тобто шукають способи економити. Працедавці активно наймають новачків та людей з мінімальним досвідом, які просять невисоку заробітну плату. «Дорогих» професіоналів може собі дозволити не кожен.

Дані були отримані в результаті аналізу бази вакансій і резюме кадрового порталу grc.ua у серпні 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ