Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Медицина Львова потребує нової стратегії розвитку

Напередодні, під час пленарного засідання сесії Львівської міської ради, депутат фракції "Європейська Солідарність", секретар комісії охорони здоров’я та соціального захисту Євген Кузик звернувся до міського голови з проханням відновити діяльність робочої групи з написання стратегії розвитку медицини.

Міський обранець просить долучити до складу робочої групи депутатський корпус, адміністрацію Першого та Другого медичних об’єднань, управління охорони здоров’я, керівників та лікарів «первинки».

Таке рішення обумовлене тим, що дворічна стратегія розвитку медицини у тому форматі, в якому вона була затверджена втратила свою актуальність та потребує оновлення, розповідає Євген Кузик.

"У листопаді 2021 року сесією Львівської міської ради була затверджена стратегія розвитку медицини на території Львівської міської ради до 2024 року. Цей документ, за своєю суттю, став дорожньою картою одного з етапів загальнонаціональної медичної реформи для нашого міста. 

Наприклад, якщо говорити про якість медичної допомоги, то ТМО 1 мало б зменшити летальність післяопераційних ускладнень на 5%, збільшити кількість трансплантацій, а також 50% серед опитаних пацієнтів  мали б надати позитивну відповідь про те, що вони задоволені якістю медичної допомоги, а от ТМО 3 планувало на 2024 рік вийти на показники: материнська смертність — 0%,  пренатальна смертність — 1%, задоволеність пацієнтів якістю послуг —  25%.  Якби не війна, мабуть, що ТМО 3 мало б шанс на існування. Проте, внаслідок демографічної кризи, падіння народжуваності та значного відтоку цивільних за кордон ТМО 3 довелось реорганізувати. Чи досягнуті стратегічні цілі у ТМО 1 та ТМО 2 теж невідомо, хоча нашій стратегії вже 2 роки", - прокоментував Євген Кузик.

За словами депутата, в актуальній стратегії також відсутні завдання щодо розвитку первинної медицини. Тобто таких ланок, як поліклініки, стоматологічні полікліники та амбулаторії.

"Це дуже важливо, оскільки профілактика для населення і для бюджету набагато дешевша і доступніша, ніж лікування в стаціонарі. Відповідно, ми не розуміємо як саме розвиваються наші поліклініки, і чи вони взагалі розвиваються.

Отож, стратегія розвитку медицини в тому форматі, в якому вона затверджена втратила свою актуальність та потребує оновлення, саме тому я звернувся до міського голови, аби проаналізувати показники виконання  стратегічних цілей ТМО 1 та ТМО 2. Крім того, моє звернення стосувалося також відновлення діяльності робочої групи щодо написання нової стратегії", -  додав Євген Кузик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ