Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Міклош пояснив, чому не став міністром фінансів в Україні

Радник прем'єр-міністра України, екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош не став міністром фінансів в Україні, тому що не хотів відмовлятися від словацького громадянства.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Головною причиною було моє громадянство. У Словаччині дуже суворе законодавство про громадянство. Будь-який громадянин Словаччини, який отримує громадянство будь-якої іншої країни світу, автоматично і неминуче втрачає свій словацький паспорт. Для мене це, звичайно, дуже чутливе питання. Після втрати словацького громадянства можна звернутися до міністра внутрішніх справ Словаччини - він може зробити виняток. Але я не хотів втрачати паспорт навіть на короткий час", - сказав він.

"По-друге, я вважаю, що іноземець на міністерській позиції - це нестандартна і дуже спеціальна ситуація. Це можливо в специфічних обставинах. Ліпше, коли міністрами стають громадяни тієї ж країни, де проводяться реформи", - зазначив він.

"Міністри - це лідери реформ. Одна з найбільш важливих обов'язків міністрів - це комунікація, пояснення реформ. Потрібно бути в медіа, брати участь в теледебатах, а моє знання української та російської мов ... Я говорив російською відносно вільно, але я не використовував цю навичку 25 років. я маю на увазі, що розумію майже все російською, але "мову" потрібно покращувати. Українською я розумію, але говорити не можу", - пояснив Міклош.

Він нагадав, що свого часу був підготовлений законопроект, що дозволяє йому обійняти посаду міністра фінансів без зміни громадянства.

"У той час ще спікер Гройсман підготував такого роду документ, але також правда, що під час голосування на комітеті його не пропустили. Навіть депутати від коаліції. Депутати "Народного фронту" не голосували за цей законопроект, наприклад", - розповів він.

"Я також випадково зустрів Ляшка в парламенті, деяких інших депутатів, і вони сказали мені, що розуміють мою позицію, але що для них це теж чутливе питання - голосувати за такого роду законопроект і робити виняток для іноземця, щоб той був в українському уряді і не був громадянином України", - додав Міклош.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ