Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мінекономіки має 35 сценаріїв запровадження ринку землі

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства має 35 підготовлених сценаріїв запровадження ринку землі в Україні. Про це повідомив міністр економіки Тимофій Милованов в інтерв’ю "НВ".

"Є 35 сценаріїв, які підготували різноманітні фахівці. Але я думаю, що треба фокусуватися на двох критеріях. Перший — це економічне зростання. Другий — розподіл його між людьми. Нам потрібна та реформа, яка дасть максимальне економічне зростання і поділить його результат між українцями. Зокрема між власниками землі", - зазначив міністр.

Він також додав, що реалізувати один зі сценаріїв планують до 1 грудня цього року. "Звісно, ми встигнемо все зробити. Адже проблема не в тому, що ми не знаємо, що робити, аби запустити реформу, а в тому, що ми не можемо всередині країни, між собою, домовитися, що ми її запускаємо. Кожен тягне ковдру на себе. Люди, які володіють великими компаніями, ті, хто має корупційні позиції, або ті, хто збудував політичну кар'єру на тому, що бореться із ринком землі, наприклад, — вони таки не розвернуться і не відмовляться", - сказав Милованов.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення, яка має ухвалити його до 1 грудня цього року.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій на продаж земель сільгосппризначення неодноразово його продовжувався. У грудні 2018 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Зеленський під час виступу на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі заявив, що Україна до кінця поточного року проведе земельну реформу, щоб у наступному створити ринок землі на 40 млн га.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ