Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Міненерговугілля: Триває активна робота над запровадженням "зелених" аукціонів

Як повідомили у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, відбулося перше засідання утвореної в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості Робочої групи з підготовки до впровадження конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел (ʺзеленихʺ аукціонів).

Засідання провела Ольга Буславец, генеральний директор Директорату енергетичних ринків та Голова робочої групи.

Участь у засіданні взяли представники Мінекономрозвитку, Мінрегіону, Мінагрополітики, Комітету ПЕК ВРУ, Держенергоефективності, Держгеокадастру, ДП ʺНЕК ʺУкренергоʺ, ДП ʺГарантований покупецьʺ, ДП ʺПрозоро.Продажіʺ Націнвестради, Укргазбанку, ЕБРР, USAID, УАВЕ, УВЕА, EUEA, ДТЕК ВДЕ, EU4Energy, CMS Cameron MCKenna, експерти та фахівці галузі. Кількість учасників перевищила 40 осіб, що свідчить про високий інтерес до теми відновлюваної енергетики і є безумовним позитивом.

Ольга Буславець привітала учасників робочої групи з початком реалізації надзвичайно важливої реформи, кінцевою метою якої є забезпечення українських споживачів дешевою ʺзеленоюʺ енергією при дотриманні всіх вимог щодо безпеки постачання. А також наголосила на необхідності вже на початковому етапі визначитись із концептуальними засадами, щоб задати узгоджену траєкторію імплементації нової моделі підтримки.

Робочу групу було ознайомлено з концепцію організації та проведення аукціонів на квоти підтримки відновлюваної енергетики, яку  представив Олександр Мартинюк, керівник експертної групи розвитку ВДЕ Директорату. Концепція включає розподіл функцій органів виконавчої влади та установ у рамках нової моделі підтримки ВДЕ, функціональну блок – схему роботи ʺзеленихʺ аукціонів, ключові задачі, які необхідно вирішити в короткостроковій та середньостроковій перспективі, можливі напрямки спільної роботи в тематичних підгрупах та ключових зацікавлених сторін.

За підсумками обговорення, Ольга Буславець запропонувала створити тематичні підгрупи для роботи за окремими напрямками. Зокрема:

- з розроблення порядку проведення аукціонів на квоти підтримки;

- з підготовки інших невідкладних нормативно – правових актів (3-х постанов Уряду та наказу Міненерговугілля);

- із забезпечення технічної спроможності електронної торгової системи до проведення аукціонів;

- з підготовки пілотного аукціону;

- з підготовки пропозицій щодо обсягів і параметрів квот підтримки ВДЕ як в рамках пілотного аукціону, так і річної квоти на 2020 рік і наступні 4 роки.

В окремий напрямок також слід виділити підготовку законопроекту щодо запровадження стимулюючих механізмів встановлення на електростанціях потужностей для акумуляції електричної енергії. При цьому необхідно врахувати вже розроблені механізми підтримки, зокрема, в рамках конкурсу на будівництво генеруючих потужностей та виконання заходів з управління попитом.

Було вирішено підтримати загальну концепцію та пропозиції Міненерговугілля і зосередитись на роботі в підгрупах за визначеними напрямками.

Підсумовуючи, Ольга Буславець висловила переконання в успішній імплементації конкурентного механізму стимулювання ВДЕ, побажала учасникам робочої групи наснаги та запевнила в підтримці Міненерговугілля всіх конструктивних пропозицій, які спрямовані на забезпечення ефективності і прозорості конкурсної процедури.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ