Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мінфін просить МВФ подвоїти фінансову допомогу

Міністерство фінансів України просить МВФ подвоїти фінансову допомогу – до $15 млрд. Як повідомила голова міністерства Наталія Яресько, про це йшлося на переговорах у Лімі (Перу).

«Я зустрічалась з керівництвом МВФ, зокрема з Крістін Лагард, ЄІБ, ЄБРР партнерами різних країн, Включно з членами «Великої сімки». Я просила подвоїти фінансову підтримку до 15 мільярдів доларів», – зазначила вона.

Міністр переконана, що Україна може розраховувати на цю підтримку, враховуючи припинення бойових дій на сході, виконання Мінських угод, збільшення довіри європейських партнерів до українського уряду та отриманий досвід у реформах.

«Були бойові дії, сьогодні ми маємо Мінські угоди і перемир'я і тому маємо можливість профінансувати наше майбутнє», – сказала Яресько.

За словами міністра, з початку року Україна отримала $9,7 млрд підтримки, які були витрачені на підтримку Нацбанку, який стабілізував курс гривні. До кінця року Україна має можливість ще 4 мільярди доларів, і ще 1,7 мільярдів. Але іхнє отримання залежить від реформ. Для отримання 4 мільярдів Україна має внести зміни до оподаткування, а також зробити кроки у боротьбі з корупцією.

У серпні Україна домовилася з міжнародними кредиторами про списання 20% держборгу. Угода передбачає зменшення суверенного і гарантованого державного боргу на 20% з відтермінування виплати тіла кредиту.

Україна попросила Росію погодитися на ті ж умови списання боргу, що й інші кредитори.

Міністр фінансів Росії Антон Сілуанов заявив, що Москва готова оскаржувати рішення Міжнародного валютного фонду у разі несплати Україною $3 млрд боргу.

Голова українського Мінфіну Наталія Яресько у ефірі hromadkse.tv наголосила, що Росія не може вимагати для себе кращих вимог, аніж решта кредиторів, тому що єврооблігації, в яких РФ надала борг у $3 млрд, це не кредит від російського уряду, країна може їх продати.

hromadske.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ