Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Міністр фінансів пояснив, для чого Україні потрібні нові кредити

Подальший вихід на ринок зовнішніх запозичень полегшить для України повернення існуючих боргів. Про це заявив глава фінансового відомства Олександр Данилюк.

Одним з ключових кроків, зроблених Міністерством фінансів у 2017 році, став випуск єврооблігацій у вересні.

"Чому це (випуск євробондів - ред) важливо? Тому що це є підтвердженням, що Україна за останні три роки зробила багато важливих реформ, ми відновили і стабільність нашої фінансової системи, а також довіру інвесторів", - підкреслив міністр.

Данилюк зазначив, що вихід України на міжнародні ринки запозичень полегшить майбутні виплати за зовнішніми боргами у 2019-2020 роках. Без можливості залучення нових кредитів країна могла не впоратися з борговим навантаженням.

"Ми зробили складну, але правильну для України транзакцію, яка дозволила не тільки залучити ресурс в бюджет, а й знизити ризики майбутніх виплат. Тобто, частину позичених грошей ми використовували на те, щоб обміняти їх на облігації, які були б погашені в 2019 - 2020 роках", - сказав він.

"Там були великі піки (виплат за зовнішніми боргами - ред.). Це були ризики, і ми ці ризики зняли. Таким чином, ми зменшили вартість запозичень для нас як держави, так і для бізнесу", - зазначив Данилюк.

Міністерство фінансів допускає, що планований випуск єврооблігацій у 2018 році буде дорожчим без продовження програми Міжнародного валютного фонду.

"Випустити єврооблігації завжди можна, але питання в їх вартості. Коли ми зустрічаємося з інвесторами, то вони нас питають завжди про виконання програми МВФ", - сказав заступник міністра фінансів Юрій Буца.

При цьому Данилюк зазначив, що інвестори завжди цікавляться виконанням програми МВФ як індикатором виконання реформ в країні.

"Інвестори цікавляться програмою МВФ, тому що це питання розвитку країни. Немає реформ - немає МВФ. Немає реформ - немає України", - зазначив міністр.

У МВФ уже заявляли, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію, створити антикорупційний суд, урегулювати питання із цінами на газ і провести земельну реформу.

Як повідомлялося, міністр фінансів Олександр Данилюк у Вашингтоні не зміг домовитися з МВФ про ціну газу на поточний опалювальний сезон.

МВФ категорично відмовився змінювати раніше погоджені з урядом України умови визначення ціни газу для населення на опалювальний сезон 2017-2018 років, який повинен привести до її підвищення на 17,6%.

Нагадаємо, у вересні Україна розмістила 15-річні єврооблігації на 3 мільярди доларів під 7,375% річних.

Кредити від МВФ надаються під 1,5-2,5% річних.

epravda.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ