Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міністр оборони України привітав військових моряків з Днем ВМС

«Основними напрямами розвитку ВМС є посилення спроможностей корабельного складу, берегової компоненти та морської авіації», - Андрій Таран про досягнення і перспективи Військово-Морських Сил

Панове військові моряки України!

Ветерани українського флоту! Юнаки і дівчата, солоді серця яких кличуть в море на військових кораблях!

Щиро вітаю з Днем Військово-Морських Сил Збройних Сил України!

У це свято я хочу зупинитися на чотирьох важливих етапах становлення і подальшого розвитку українських ВМС:історії постання, Кримських подіях 2014 року, участі моряків у Антитерористичній операції й операції Об’єднаних сил та розбудові нових, сумісних із НАТО Військово-Морських Сил.

Створення сучасних українських ВМС розпочалося після проголошення Декларації про незалежність 24 серпня 1991 року: коли Україна відновила свою державність, вона повинна була отримати і власний флот.

Проблема розподілу Чорноморського флоту СРСР, який опинився на території незалежної України, постала досить гостро. Росія робила все можливе, щоб отримати більшу частину кораблів та ресурсів флоту.

Таким чином, створення українських Військово-Морських Сил України відбувалося в умовах інформаційного та силового спротиву Чорноморського флоту і місцевих проросійських сил, яких всіляко підтримувало військово-політичне керівництво Російської Федерації.

Цю історію, на жаль, політики не вивчили. А відтак - у 2014 році виявилися не готовими до збройної гібридної агресії з боку Російської Федерації в Криму.

Справжньою перевіркою на патріотизм та вірність присязі був вихід українських моряків із тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим у 2014-му. У Одесі та Миколаєві передислоковані військові частини Військово-Морських Сил пережили друге народження. Ті з українських моряків, хто не зрадив Вітчизні, сьогодні складають ядро флоту, розбудовують цей вид Збройних Сил та створюють нові традиції. 

Особливо наголошу: морські піхотинці, а потім і моряки, були серед перших підрозділів, які в рамках Антитерористичної операції зупинили просування російських збройних формувань у Донецькій і Луганській областях. 

Ви вистояли і зруйнували плани ідеологів «руського мира» у 2014 році. Ви продовжуєте у складі сил оборони України протистояти збройній російській агресії. Часто – жертвуючи собою заради миру на українській землі. 

Доземний уклін воїнам, які й до сьогодні захищають наше море і узбережжя, відроджують Україну як морську державу.

Схиляємо голови перед пам’яттю тих воїнів, які віддали своє життя за наш мир.

Шановні друзі!

Майбутнє України як суверенної держави безпосередньо залежить від спроможності вільно використовувати море в рамках міжнародного права. Його дотримання у Азово-Чорноморському регіоні можуть забезпечити Військово-Морські сили за підтримки держав-членів НАТО. 

ВМС України розбудовуються з урахуванням сучасних моделей, з використанням перспективних концепцій і технологій. 

У День Військово-Морських Сил Збройних Сил України хочу окреслити стратегічні аспекти, що впливають на майбутнє флоту.

Так, основними напрямами розвитку ВМС України на довгостроковий період є посилення спроможностейкорабельного складу, берегової компоненти та морської авіації.

Щодо нарощення корабельного складу.

Розглядаємо будівництво силами вітчизняного оборонно-промислового комплексу, закупівлю або отримання коштомміжнародної технічної допомоги нових кораблів. Це і ракетні катери нового покоління, і десантні кораблі різних класів, і кораблі й катери патрульного класу для охорони територіального моря та виключної (морської) економічної зони, а також безекіпажні підводні апарати та нові типи суден забезпечення. 

Для цього реалізуються спільні масштабні проєкти з українськими підприємствами, Сполученими Штатами Америки, Великою Британією, Турецькою Республікою. 

Актуальним питанням є відродження мінно-тральних сил флоту, будівництво нових мінно-тральних кораблів.

Здавалося б, лише торік ми обговорювали і розраховували показники формування військово-морської бази на Азові. А сьогодні в Бердянську військово-морська база «Схід» уже набуває спроможності.

Зовсім недавно йшлося про необхідність нового пункту базування для патрульних катерів. Сьогодні в порту Південному вже розгорнуто управління дивізіону, базуються два катери типу Island, очікуємо до кінця цього року надходження ще як мінімум трьох катерів.

Щодо берегової компоненти Військово-Морських Сил.

Військові частини вже оснащуються новітніми зразками озброєння, зокрема – береговими ракетними комплексами наземного базування «Нептун» з протикорабельними ракетами Р-360. У перспективі наш берег боронитимуть українського виробництва: 122-мм реактивні системи залпового вогню та 155-мм самохідні артилерійськіустановки.

Морська піхота планово і системно оновлює парк бойової техніки, вдосконалює бойовий вишкіл, отримує сучасну інфраструктуру полігонів бойової підготовки і пунктів постійної дислокації.

Украй важливим є розвиток авіаційної компоненти. 

Насамперед забезпечення льотної придатності тамодернізація наявного парку літальних апаратів, придбання спеціалізованих вертольотів, розроблення нового вітчизняного патрульного літака.

Незабаром у складі морської авіаційної бригади ми матимемо безпілотні авіаційні комплекси «Байрактар».

У сукупності розвиваємо оборонні спроможності системи висвітлення морської обстановки, інтегрованої до Єдиної автоматизованої системи управління Збройних Сил.

Беззаперечним є факт, що Військово-Морські Сили є незамінною складовою оборони України. І важливим воєнно-політичним механізмом в Азово-Чорноморському регіоні. Вони утверджують Україну як незалежну морську державу на світовій арені.

У 2021 році Військово-Морські Сили мають значні результати розвитку й посиленні спроможностей. Флотпережив складні часи і розбудовується сьогодні завдяки людям. Вам – матросам, офіцерам, адміралам. І ви наближаєте реалізацію майбутнього українських Військово-Морських Сил вже сьогодні. 

Дякую за службу військовим морякам!

Дякую всім, хто самовіддано захищає Батьківщину на суходолі, в морі й повітрі!

Щиро бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, щастя і добробуту, нових звершень в ім’я перемоги і миру в Україні!

Сім футів під кілем і чистого фарватеру!

Слава Військово-Морським Силам України!

Слава Україні!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ