Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міноборони підтримало законопроєкт про міжнародні оборонні компанії

Міноборони пропонує під час підготовки законопроєкту до другого читання суттєво його доопрацювати, для цього утворити робочу групу, до якої залучити представників Міністерства оборони України та інших «зацікавлених органів»

Міністерство оборони підтримало проєкт закону про міжнародні оборонні компанії.

Про це йдеться на урядовому порталі.

Перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк зазначає, що в запропонованій редакції законопроєкт не узгоджується з Конституцією України, законами про оборону та про розвідку, а також протоколами до Женевських конвенцій.

Крім цього, у професійному середовищі ідея створення нормативно-правової бази для військово-консалтингової діяльності обговорюється «уже упродовж тривалого часу» та потребує залучення міжнародного передового досвіду, пише генерал.

Тож Міноборони пропонує під час підготовки законопроєкту до другого читання суттєво його доопрацювати, для цього утворити робочу групу, до якої залучити представників Міністерства оборони України та інших «зацікавлених органів».

Тим часом Державна прикордонна служба України відзвітувала, що не має зауважень до документа. А в Мінфіні погодилися, що його законопроєкт потребує доопрацювання.

У травні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11214, згідно з яким в Україні пропонують засновувати оборонні компанії. У такий спосіб хочуть, зокрема, розв’язати проблему працевлаштування колишніх військових після демобілізації.

У тексті закону міжнародну оборонну компанію визначають як компанію, зареєстровану в Україні, яка надає оборонні послуги за межами України та бере участь у «здійсненні оборонних заходів».

Такі компанії та їхній персонал зможуть дислокуватися тільки на території областей України, які межують із росією. Засновниками приватних оборонних компаній зможуть бути тільки резиденти України.

Для регулювання діяльності цих компаній пропонують створити Державну службу України у справах міжнародних оборонних компаній, яка буде підзвітною Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України.

Наразі законопроєкт опрацьовується на рівні комітетів, його ще не виносили на голосування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ