Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Мінспорту звільнив главу Укрспортзабезпечення через некомпетентність і саботаж

Мінмолодьспорту звільнило Т. Сирицю з "Укрспортзабезпечення" через некомпетентність і саботаж підготовки збірних команд України до міжнародних змагань. Про це повідомляє видання Цензор.НЕТ.

Міністерство молоді та спорту звільнило Тараса Сирицю з посади начальника державної установи «Управління «Укрспортзабезпечення» за невиконання доручень керівництва Міністерства, провальну роботу із закупівлі спортивного інвентарю, форми та екіпірування, безвідповідальність та некомпетентність, порушення, виявлені аудиторськими перевірками, самовільне та незаконне розірвання договорів, укладених через систему ProZorro, постійне знущання над спортсменами і тренерами, регулярні скарги національних спортивних федерацій.

Тому сьогодні пан Сириця виступає з валом брехливих звинувачень на адресу Міністерства лише з однією єдиною метою – прикрити реальні причини свого звільнення. Це вже стала українська чиновницька традиція, триматися за крісло до останнього, а коли тебе звільняють за систематичну некомпетентність, безвідповідальність, порушення Закону «Про публічні закупівлі» -  звинувачувати керівництво в корупції.

Наголошуємо, усі ці звинувачення безпідставні та абсурдні!

ПЕРШЕ. Що стосується нібито присвоєння коштів Міністром молоді та спорту, призначених для закупівлі спортивного обладнання - це повна нісенітниця та відвертий наклеп. Інформуємо, що Міністр Ігор Жданов вже звернувся до адвокатів та буде подавати позов проти пана Сириці щодо захисту честі, гідності та ділової репутації.

Міністр готовий до будь-яких перевірок контролюючими та антикорупційними органами щодо голослівних обвинувачень пана Сириці. За наполяганням Ігоря Жданова, Мінмолодьспорту саме звернеться до правоохоронних органів з проханнями дати оцінку заявам звільненого керівника «Укрспортзабезпечення».

ДРУГЕ. Що стосується, нібито, встановлення особисто Міністром дискримінаційних вимог при здійснені публічних закупівель спортивного обладнання та інвентарю. Це неправда та маніпуляція.

Не Міністр встановлює технічні вимоги до обладнання та інвентарю, яке закуповується, а тренери збірних команд України та національні спортивні федерації. Їм потрібне саме те якісне обладнання, яке відповідає потребам тренувального процесу, сучасним стандартам та вимогам міжнародних федерацій.

Не Міністр встановлює початкові закупівельні ціни на товари та послуги в системі ProZorro. Вони формуються державними, головними/старшими тренерами національних збірних команд за результатами опрацювання пропозицій спортивних федерацій. Ними надаються попередні технічні характеристики, орієнтовна вартість з посиланням на інтернет-ресурси виробників/продавців, відповідні пояснювальні записки та обґрунтування.

Навпаки, Міністр Ігор Жданов неодноразово давав доручення заступникам Міністра та керівництву профільних департаментів здійснювати контроль та перевірку щодо обґрунтування вартості деяких предметів закупівлі спортивного обладнання та інвентарю. Зокрема, щодо різної вартості предметів з однаковим найменуваннями. За результатами доручень, такі перевірки були здійснені, про що складено доповідні записки на ім’я Міністра.

1/1

Не витримують жодної критики звинувачення пана Сириці на адресу керівництва Міністерства, щодо, нібито, присвоєння коштів, зекономлених на публічних закупівлях в системі ProZorro. Пану Сириці добре відомо, що ці бюджетні кошти не осідають в чиїхось кишенях, а використовуються за призначенням для забезпечення потреб збірних команд з видів спорту. Це підтвердить будь-яка перевірка.

Економія коштів в системі ProZoгro відбувається за замовченням, оскільки аукціони, що проводяться при торгах здійснюються за так званим редукціоном, тобто грають на пониження ціни. Тому в заявленій економії бюджетних коштів в сумі 9 млн. грн. немає жодної особистої заслуги, чи героїзму пана Сириці, він лише виконавець. 

Це заслуга Уряду України, та Верховної Ради України, які запровадили таку безпрецедентно прозору систему публічних закупівель. Це результат принципової політики керівництва Мінмолодьспорту щодо боротьби з корупцією та неефективним використанням коштів при закупівлях.

До речі, саме завдяки наказу Міністра молоді та спорту Ігоря Жданова від 02.04.2015 р. № 918 «Про порядок застосування системи електронних закупівель», Міністерство, усі державні підприємства та установи в т.ч. «Укрспортзабезпечення» одними з перших приєдналися до ProZoгro. Це відбулося на етапі пілотного впровадження проекту, до ухвалення відповідного закону «Про публічні закупівлі», який вступив в дію з квітня 2016 року. Таким чином, суттєво зменшено корупційні ризики та, лише протягом 2015 року - зекономлено понад 6 мільйонів грн. коштів платників податків. 

Загалом, завдяки принциповій позиції Міністра, у 2015-19 роках через електронні закупівлі було зекономлено понад 26 млн. грн. бюджетних коштів.

1/2

ТРЕТЄ. Мінмолодьспорту регулярно отримувало звернення і скарги від федерацій з видів спорту на неналежне виконання своїх обов’язків керівництвом «Укрспортзабезпечення».

Зокрема, такі скарги неодноразово надходили від Федерації легкої атлетики України та Федерації стрільби України. Вони скаржилися на самовільну зміну чиновниками управління «Укрспортзабезпечення» технічних вимог до предметів закупівлі, їх кількісних характеристик, зрив торгів, безпідставне перенесення посадовими особами управління строків поставок.

В результаті цього, збірні команди невчасно, із значним запізненням, не в повному обсязі отримували необхідне обладнання вкрай низької якості, що негативно позначалося на процесі підготовки до міжнародних змагань та спортивних результатах. Це явище, на жаль, набуло системного характеру.

Для прикладу, значне занепокоєння у Федерації стрільби України викликала закупівля спеціальної екіпіровки для збірної команди з кульової стрільби. Електронні торги була проведено 22.03.2019 року. Управління «Укрспортзабезпечення» визначило переможцем тендеру ТОВ «ДЕРТО ГРУП».

Проте, незважаючи на неодноразові звернення ФСУ, тренерів, спортсменів чемпіонів світу та Європи до  і ТОВ «ДЕРТО-ГРУП», з яким було підписано договір про закупівлю – так і не були надалі зразки спеціальної екіпіровки для фахової оцінки та обмірки членами збірної команди. Які саме змагальні костюми, в підсумку, отримають спортсмени, якої кінцевої якості, чи отримають взагалі - досі не відомо.

Відтак Федерація стрільби України вважає, що «Укрспортзабезпечення» визначило переможця тендеру із закупівлі спеціальної екіпіровки за формальними ознаками, без урахування досвіду у придбані зазначених товарів та наявності у спеціалістів фірми необхідних спеціальних знань щодо предмету закупівлі. 

1/2

«ФСУ поділяє стурбованість головного тренера збірної команди, щодо поставки товару, який не відповідатиме вимогам національної збірної зі стрільби кульової», -  йдеться в листі федерації на адресу Мінмолодьспорту.

Саме тому, реагуючи на неодноразові звернення представників спортивної спільноти, Міністр своїм Наказом заборонив управлінню «Укрспортзабезпечення» зміну технічних вимог до обладнання, інвентарю, форми, екіпірування без погодження з департаментами олімпійського та неолімпійського спорту, а також відповідних національних спортивних федерацій, які є головними замовниками такого обладнання.

Всі ці проблемні питання піднімалися під час серії особистих зустрічей Міністра з тренерами, спортсменами, керівництвом федерацій щодо підготовки до Європейських ігор-2019 та літніх Олімпійських ігор в Токіо-2020. Висловлювалися обґрунтовані побоювання, що такі шкідливі дії «Укрспортзабезпечення» несуть пряму загрозу зриву підготовки збірних команд до участі в міжнародних змаганнях.

Для таких побоювань є реальні підстави. Наприклад, закупівля акробатичної доріжки, якою вихваляється пан Сириця, була здійснена шляхом самовільного внесення змін до технічних характеристик предмету закупівлі. Керівник «Укрспортзабезпечення» пішов на свідоме порушення наказу Міністра, незважаючи на те, що олімпійський департамент не погодив такі зміни. Саму закупівлю, за наявною інформацією, було обманом нав’язано головному тренеру збірної України зі спортивної гімнастики Г. Сартинському.

1/1

Доріжка мала бути придбана в рамках підготовки до Європейських ігор-2019 в Мінську. 08 квітня 2019 р. Т. Сириця підписує договір про закупівлю доріжки з ТОВ «ДЕРТО ГРУП». Пізніше «Укрспортзабезпеченням» підписується додаткова угода про продовження строку поставки доріжки до 20 червня 2019 року. Європейські ігри стартують 21 червня 2019 року. Доріжка досі не поставлена, на ній ніхто не готується до Ігор. Якої саме якості збірна отримає цей товар із відхиленнями також незрозуміло.

Викликає відверте здивування, чому у такого самозваного видатного борця з корупцією та розкраданнями, як Тарас Сириця, не здригнулася рука підписувати договори на мільйони гривень щодо поставки спортивного обладнання, інвентарю та екіпірування з уже загаданою фірмою ТОВ «ДЕРТО ГРУП»? Згідно відкритих даних, засновником і власником цієї фірми є одна людина, а її статутний капітал складає всього 150 грн. Аналіз проведених торгів в системі ProZorro показав, що ТОВ «ДЕРТО ГРУП» займається поставкою жалюзів, запасних частин до пасажирських вагонів тощо.

За дивним збігом обставин, саме ця фірма останнім часом була найбільшим улюбленцем керівництва «Укрспортзабезпечення». Вона перемагала в багатьох торгах, а скарги інших учасників відхилялися. Їй залюбки йшли назустріч та через додаткові угоди безпідставно продовжували строки поставки товарів. Це відбувалося всупереч інтересам збірних команд та їх планам підготовки до міжнародних змагань. При цьому керівництво «Укрспортзабезпечення» та особисто пан Сириця не реагували на зауваження тренерського складу та окремих федерацій на нездатність фірми виконати свої зобов’язання щодо поставки якісного спортивного інвентарю та екіпірування.

Насамкінець варто згадати інший кричущий випадок – закупівля трамплінів (дошок) для стрибків у воду. Планувалося, що ці дошки будуть закуплені для підготовки та участі збірної команди України в Чемпіонаті світу зі стрибків у воду серед юніорів, який проходив в Києві з 22 по 29 липня 2018 року. Проте керівництво «Укрспортзабезпечення» зірвало перший аукціон, який проводився через ProZorro. Результати торгів від 29 травня 2018 р. були анульовані. Повторна процедура закупівлі була проведена аж 6 серпня 2018 року, вже після завершення Чемпіонату світу.

Але це ще не все, «Укрспортзабезпечення» спромоглося передати ці трампліни для потреб збірної України зі стрибків у воду лише в травні 2019 року. І це паном Сирицею чомусь подається, як велике особисте досягнення… Насправді ж, від такого відвертого саботажу та безвідповідальності в першу чергу програли спортсмени збірної України та цілий вид спорту.  

ЧЕТВЕРТЕ. Рахункова палата України теж виявила порушення в діяльності “Укрспортзабезпечення”, яке донедавна очолював Т. Сириця. У звіті РПУ від 19 грудня 2017 року, вказується, що при здійсненні закупівель спортивного обладнання та інвентарю цією державною установою порушувалися вимоги Закону України “Про публічні закупівлі”. Так, річні плани закупівель на 2016-2017 роки і додатки до них тендерним комітетом або уповноваженими особами державної установи не затверджувалися. Рішення тендерного комітету або уповноважених осіб відповідними протоколами не оформлені.

Оркім того, державною установою у 2016 році у ФОП Хілько І.Г. придбано колеса ZIPP 303 для велоспорту-шосе вартістю 191,9 тис. грн, які не відповідають встановленим технічним вимогам щодо їх закупівлі. Як наслідок, загалом 2135,3 тис. грн коштів державного бюджету використано з порушенням чинного законодавства у сфері публічних закупівель.

«Укрспортзабезпеченням» також було програно суд до якого звернувся один із постачальників спеціального обладнання для веслування через незаконне розірвання вже укладеної через систему ProZorro угоди. Водночас пан Сириця вчасно не вжив всіх необхідних заходів для подачі апеляції, чим наніс збитків державі. За це він отримав догану. Поки йшли тривалі судові процеси, обладнання простоювало та не працювало на користь українського спорту.

***

Це лише кілька епізодів шкідливої та некомпетентної роботи пана Сириці на посаді начальника ДУ «Укрспортзабезпечення», які нанесли реальних збитків державі, Міністерству молоді та спорту, процесу підготовці національних збірних команд до відповідальних міжнародних змагань.

Останньою краплею стало чергове демонстративне невиконання паном Сирицею наказів та доручень Міністерства, самовільне внесення змін до технічних характеристик закупівлі акробатичної доріжки, всупереч позиції департаменту олімпійського спорту. Тому Державним секретарем О. Немчіновим було прийнято кадрове рішення про звільнення пана Сириці. Рішення прийняте у повній відповідності з чинним законодавством та контрактом Т. Сириці з Міністерством.

Цензор.НЕТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ