Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мінцифри запускає багбаунті Дії з призовим фондом 1 млн грн

Сьогодні, 8 грудня, о 21:00 за київським часом Мінцифри запускає багбаунті мобільного застосунку Дія. Про це інформує пресслужба Міністерства цифрової трансформації України.

1 мільйон гривень або 35 тисяч доларів тим, хто знайде вразливість у Дії. Це буде челендж для білих хакерів з усього світу на платформі Bugcrowd. Тестування триватиме до 15 грудня. 

Мета Мінцифри — зробити так, щоб українці були впевнені в захищеності своїх персональних даних та довіряли нашим сервісам. Ми постійно підтверджуємо захищеність застосунку. Наприклад, отримали атестат відповідності Комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) на Дію 2.0. Це надзвичайно важливий крок, адже він означає, що Дія є безпечною. Також успішно пройшли два pen-тести за підтримки проекту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури в Україні» та Академії електронного урядування Естонії. 

Тепер Мінцифри проводить багбаунті застосунку Дія з призовим фондом в 1 мільйон гривень. Це можливість для білих хакерів з усього світу «зламати» копію застосунку і знайти уразливості в Дії 2.0.

Умови багбаунті прості: чим серйозніша вразливість, тим більша виплата. У кожній категорії складності може бути кілька спеціалістів, які знайдуть уразливості. Тому комісія розробників прийматиме рішення щодо виділення коштів після того, як баги будуть виявлені. У будь-якому разі ми уважно розглянемо кожну вразливість і баг та нагородимо кожного хакера, який знайде недоліки в тестовому застосунку Дія.

Відповідно винагороду буде поділено за декількома категоріями складності уразливості: перший рівень складності – до $3,500, другий – до $1,200, третій – до $600, а четвертий – до $250. 

У процесі багбаунті білі хакери матимуть доступ до фактично копії продуктового середовища (за виключенням доступу до державних реєстрів та інших інформаційних систем). Це дозволить максимально уникнути можливості витоку вразливостей.

Важливо розуміти різницю між білими хакерами, яких ми запрошуємо на багбаунті, та чорними хакерами. Чорні — це ті, які займаються зламом інформаційних систем з метою шахрайства, щоб заробити на викрадених даних. Загалом уся система білого хакінгу побудована в такий спосіб, щоб неможливо було вкрасти будь-які дані. Білі хакери високо цінують свою репутацію і публічні професійні рейтинги. А ті, хто займається чорним хакерством, завжди уникають будь-якої публічності. 

Bugcrowd бере на себе практично всі операційні витрати, що дозволить команді Мінцифри зосередитися на усуненні виявлених вразливостей (якщо такі будуть).

Після завершення першого етапу багбаунті планується продовжувати цю практику і надалі. Вже наступного року буде проведено другий етап, який триватиме довше і надасть можливість кожному фахівцю з кібербезпеки спробувати свої сили в тестуванні Дії на вразливості.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ