Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Міська рада внесла зміни щодо порядку утримання історичних фасадів

Сьогодні виконавчий комітет ЛМР прийняв рішення "Про Порядок утримання фасадів будівель і споруд на території історичного ареалу м. Львова та будівель і споруд, що є об’єктами культурної спадщини поза межами історичного ареалу м. Львова".
Львів, вулиця Сербська, 8 (фото Гал-інфо, Олена Ляхович)

Зокрема йдеться про створення нового документа — паспорта опорядження фасаду, який забезпечить громадянам можливість легально оформити фасад у тому вигляді як він є або як його планують змінити.

"Ми напрацювали документ, який вводить поняття паспорт опорядження фасаду. Фактично це буде єдиним документом, що врегульовуватиме питання не лише фарбування, а й встановлення технічних елементів, також опорядження вікон, дверей, пандусів й навколишніх оздоб тощо", — пояснила керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва.

Опорядження фасадів історичних будівель та споруд можна буде здійснювати відповідно до погодженого в управлінні охорони історичного середовища (для пам’ятки архітектури) і в управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування паспорта опорядження фасадів. 

Проводити будь-які роботи з декоративними елементами фасадів, які мають історико-культурну цінність, дозволятимуть за умови висновку управління охорони історичного середовища та погодженого паспорта опорядження фасадів.

Паспорти опоряджень фасадів будуть у вільному доступі онлайн, щоб кожен мешканець міг проконтролювати яким чином той чи той фасад має виглядати. 

Окрім того, процедура контролю щодо демонтажу зберігається за районними адміністраціями й управлінням охорони історичного середовища (в частині пам'яток архітектури). 

Як наголосив заступник міського голови Андрій Москаленко, власники чи орендодавці будівель і споруд на території історичного ареалу м. Львова та будівель і споруд, що є об’єктами культурної спадщини поза межами історичного ареалу м. Львова зобов'язані також будуть демонтувати з головних фасадів  кондиціонери, супутникові антени та інші технічні елементи (електронні табло, монітори, екрани, біжучі стрічки тощо), встановлені на фасадах, які працюють на зовнішній простір. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ