Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Міжнародна федерація шахів продовжила нейтральний статус представників росії та Білорусі

Міжнародна федерація шахів (FIDE) продовжила нейтральний статус представників Росії та Білорусі.
Фото - Midjourney

 Рішення ради FIDE опубліковано на офіційному сайті федерації.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну Міжнародна федерація шахів дозволила представникам цих країн змагатися у нейтральному статусі. FIDE повністю відсторонила лише одного шахіста – колишнього українського гросмейстера Сергія Карякіна. 

Новим рішенням рада FIDE визначила, що статус шахістів з росії та Білорусі не змінюватиметься. Відтак, вони продовжать виступи на міжнародних індивідуальних змаганнях як нейтральні учасники під прапором FIDE – без державних символів. Нейтральний статус російські та білоруські представники в шахах матимуть до 1 січня 2025 року з можливістю дострокового перегляду цього рішення.

Окрім цього, FIDE змінила правила щодо зміни спортивного громадянства для українських шахістів. Міжнародна федерація скасувала трансферні комісії для українців у період 2023-2024 років. Натомість збори, що стягуються національною федерацією в таких випадках, залишаються.

Одним із українських шахістів, який у 2023 році змінив спортивне громадянство, був Кірілл Шевченко. На початку року шахіст повідомив, що представлятиме на змаганнях Румунію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ