Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Музей у Дніпрі встановив фізичні особливості Івана Сірка

Фонди Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького поповнились цінним документом, який розповідає про легендарного кошового отамана Івана Сірка, – ортопедичною експертизою його останків, повідомив заступник директора музею з наукових питань Олександр Старік, - Радіо Свобода.

За його словами, музей отримав документ із результатами ортопедичної експертизи останків Сірка, яку провів професор Олександр Лоскутов, завідувач кафедри травматології та ортопедії медичної академії Дніпра. Експертиза була здійснена ще 2000-го року, під час перепоховання, однак її даних і документу в музеї не було. Тепер заклад отримав його безпосередньо від автора.

Як розповів науковець, документ є дуже цікавим, адже дає уявлення про фізичні особливості Сірка, зокрема, його зріст – 180-185 сантиметрів.

«На експертизу давалися не всі кістки, лише певні, але висновки цікаві. Зокрема, було встановлено кілька травм, які отримав Сірко під час бойових дій. Навіть підтверджується така інформація, яка вважалась напівлегендарною, – те, що він все своє життя провів у сутичках, у військовій справі. Ми знали, що у нього було кілька переломів, які зрослись, але тут уже є більш детальні дані. В цій експертизі відзначено, що у нього було ушкодження грудної клітки – або списом, або булавою. Було відзначено, що у нього був перелом стегновий. Можливо, від падіння з коня, версія така є. Також йдеться про те, що у нього була сильно розвинута кисть правої руки. Однак, треба вказати, що на експертизу надавалась тільки права рука», – розповів Олександр Старік.

Як зазначив співробітник музею, тепер документ буде переданий до архіву.

Іван Сірко (близько 1610 – 1680) – козацький ватажок, кошовий отаман Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. За легендами, здобув перемогу в 65 боях і жодного не програв. Могилу Сірка у Капулівці Нікопольського району на Дніпропетровщині вважають цінною пам’яткою історії та культури. У 60-ті роки минулого століття, коли води Каховського водосховища наблизилися до могили, прах перепоховали в іншому кінці села, а у 2000-у році в могилу допоховали череп.

Щороку, на початку серпня, на могилі Сірка в Капулівці вшановують його пам’ять Івана Сірка.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ