Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Музикознавці з усього світу з’їжаться до Львова

Музикознавці та професори з восьми країн світу вже другого листопада приїдуть до Львова, щоб обговорити музичні сенсації останнього сторіччя. У рамках міжнародного музичного симпозіуму 2-5 листопада відомі дослідники представлять свої доповіді та разом із українськими колегами проговорять долю віднайдених та ще не знайдених музичних архівів світу, повідомили організатори симпозіуму

Почесним гостем симпозіуму стане професор Крістоф Вольф, який урочисто відкриє «бібліотеку Вольфа» у Львові. У рамках симпозіуму він представить свою унікальну знахідку – архіви Берлінської Співочої Школи, що були вивезені з Німеччини під час Другої Світової війни до Києва.

«Симпозіум – це майданчик, який налагоджує важливий обмін музичними знаннями між сходом і заходом, - пояснює професор швейцарської музичної академії у Базелі Анґеліка Моц. – Нам було важливо, щоб архіваріуси, бібліотекари та музичні дослідники зустрілися разом і обговорили сенсаційні знахідки у світі класичної музики. Перша ідея була запросити тільки професора Вольфа і його колег. Проте масштаб події значно виріс, коли про своє бажання доєднатися до симпозіуму висловили близько пів сотні музикознавців з усього світу».

Серед іноземних учасників симпозіуму будуть професор музичної драматургії і музичної філології Болонського університету Марко Беґеллі, бразильська піаністка Марілія Капуто, італійська професорка Кармела Бонджовані, американський музикознавець Люк Дан, польська професорка історії музики Єва Белінська-Галас, викладач факультету музики у Кембриджі Девід Тріпетт та багато інших.

«Для закордонних гостей наш симпозіум – це можливість представити результати досліджень у колі рівних собі, - говоритьспіворганізатор симпозіуму Іван Духнич. – Вони ніколи не мали доступу до архівів країн Східної Європи. У нас є багато недослідженого, а подібні симпозіуми – спроба захистити наші культурні надбання. Якщо про них говорити на міжнародному рівні, то набагато важче буде маніпулювати чи таємно продати ці архіви».

Симпозіум триватиме чотири дні та пройде у форматі доповідей, музичних перфоменсів та концертів. Більшість подій відбудеться у центрі імені Андрея Шептицького. У приміщенні музичної академії імені Лисенка організатори проведуть круглий стіл за участі професора Вольфа. Важливою частиною програми буде секція – «симпозіум у симпозіумі» у науковій бібліотеці університету Франка.

«Ми хочемо створити єдиний онлайн-архів усіх українських музичних колекцій, - розповідає директор наукової бібліотеки ЛНУ Василь Кметь, - Наші музичні колекції мають давню і велику історію. Наприклад, у сімнадцятому столітті у Львові функціонувала музична бурса в приміщенні Єзуїтського колегіуму. Ми не знаємо, чого їх там навчали, проте це факт, що австрійці передавали туди старовинні ноти і рукописи. Так було започатковано колекцію музичної книгозбірні, яку століттями поповнювали. Це потребує вивчення, щоб утвердити власну культуру й розвивати у перспективі музичні студії».

У п’ятницю молоді музикознавці та студенти зможуть отримати експертну оцінку від своїх титулованих колег. У секції «Молода Галіціана» вони представлять результати своїх багаторічних досліджень.

«Ми надзвичайно пишаємося підготовкою та роботою із молоддю, - каже професор музичної академії імені Лисенка Любов Кияновська. – У нас є брак культури і етики подібної роботи, бо тут наклав свій відбиток радянський час. Зараз ми інтенсивно долаємо спадщину старих підручників. Тільки на основі таких симпозіумів та нових музичних артефактів ми можемо змінити це, виховати нове покоління дослідників».

Організатором симпозіуму є швейцарська асоціація Haliciana Schola Cantorum, що займається побудовою культурних мостів між Західною та Східною Європою.

Усі заходи симпозіуму є відкритими. Окремі масові події – два концерти в п’ятницю та суботу, на яких львівські музиканти та іноземні гості симпозіуму виконають твори з віднайдених манускриптів України та світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ