Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

МВФ: інфляція в Ірані може досягти 40 відсотків через санкції

Економіка Ірану у 2019 році може скоротитися на шість відсотків, а інфляція в країні може досягти 40 відсотків через санкції, прогнозує Міжнародний валютний фонд.

Про це пише Радіо Свобода.

"Очевидно, відновлення санкцій та скасування винятків матимуть додатковий негативний вплив на іранську економіку, як на показники її зростання, так і на показники інфляції, яка може досягти 40 відсотків або навіть більше цього року", – сказав Джихад Азур, директор МВФ на Близькому Сході та Центральній Азії.

За його словами, інфляція через санкції зросла на близько 50 відсотків.

Президент США оголосив про вихід своєї країни з "ядерної угоди" 8 травня, пообіцявши відповідно повернути всі санкції щодо Ірану. Дональд Трамп при цьому стверджував, що Іран не виконує умов угоди. Інші учасники угоди – Франція, Німеччина, Велика Британія, Росія і Китай, а також Європейський союз – різко критикували цей крок і заявляли, що Іран повністю дотримується умов угоди, і вони теж продовжать дотримуватися її, доки її виконує Тегеран.

Пеший етап санкцій США набув чинності у серпні. Вони стосуються іранських фінансових транзакцій в американських доларах, іранської автомобільної індустрії, купівлі комерційних літаків і металів, включно із золотом, а також продажів перських килимів.

5 листопада 2018 року була відновлена друга хвиля санкцій США проти Ірану, які були скасовані в межах ядерної угоди 2015 року. Вони стосуються нафтодобувної, судноплавної, суднобудівної та фінансової сфер.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ