Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Мистецький проєкт "Хранителі кодів" вперше у Львові

17 вересня, у Львові, вперше відбудеться презентація проєкту "Хранителі кодів", в рамках якого пройде авангардний показ одягу, тканин та прикрас української дизайнерки ZHEREBETSKA в колаборації з Tereza Barabash та Lychko Jewelry, а вже 24 вересня — прем'єра однойменного художньо-документального фільму від WHATIF creative studio.

Проєкт реалізується за підтримки українського фонду. В жовтні експозиція переїде до м.Глиняни і буде представлена в музеї ткацтва та килимарства. 

Показ та стрічка переплітають сучасність з історією. Вони привертають увагу до мистецтва Галичини ХІХ-ХХ століть, унікального архітектурного стилю "гуцульська сецесія", діяльності визначної постаті Івана Левинського та його бюро.

Чому проєкт важливий?

Іван Левинський був не просто одним з архітекторів міста, а педагогом, розробником, громадським діячем, власником фабрики та найпотужнішим підприємцем свого часу. Він забезпечив роботою рекордну кількість людей завдяки відповідальному будівництву та зведенню споруд під ключ.

Як наслідок, Іван Левинський згуртував біля себе потужну спільноту. Серед його друзів були знакові особистості: Юліан Захарієвич, Тадеуш Обмінський, Андрей Шептицький.

Разом з колегами Левинський збудував Львів, яким ми захоплюємось сьогодні. Головний залізничний вокзал, Оперний театр, страхове товариство "Дністер", Кастелівка — близько сотні споруд було реалізовано їхніми силами.

“Левинський був непересічною особистістю, який залишив колосальний доробок, що надихає інтерпретувати його в своїй творчості”, — зазначає майстриня Тереза Барабаш, яка спеціально для проєкту займається тканням тканин.

Іван Левинський вперше переніс культурний код Гуцульщини в місто через дерев'яні конструкції, шпичасті дашки, майоліку, скульптуру, метал. Він повернув мистецтво в архітектуру та закарбував український культурний код у фундаменті, фасаді та стінах.

“Хранителі кодів — це нетипове переосмислення унікального архітектурного явища “гуцульська сецесія” через симбіоз моди, кіно та архітектури. Це ремесла, які в своєму переплетенні утворюють новий якісний, український продукт міжнародного рівня”, — каже дизайнерка одягу Ольга Жеребецька, яка готує унікальну колекцію.

"Проєкт "Хранителі кодів" — це про поєднання української спадщини з європейською. Наче нагадує нам, що ми маємо не лише етнічно сільську історію, а й повноцінне місце в культурі Європи та світу", — додає ювелір Данило Личко, який спеціально для проєкту створює серію неповторних прикрас.

"Проєкт про збереження кодів не лише Левинського, але й України загалом. Важливо вивчати своє коріння, бути вдячним усьому, що зробило нас нами. Львівська архітектура, яку створило бюро Левинського, дає відчуття свободи. Хочеться вбирати в себе всі форми та фактури, частіше дивитись у бік природи. У фільмі ми передаємо захват Левинським, його оточенням та пробуємо закохати глядача в гуцульську сецесію, тому що вона того варта", — зазначає co-owner What If Creative Studio Гала Козютинська.

Як і колись Іван Левинський згуртував біля себе сильних професіоналів. Так і в рамках проєкту "Хранителі кодів" талановиті львівські митці об'єднали свої зусилля, щоб підготувати:

колекцію одягу, на 80% створену з повторно використаних матеріалів;

тканини, зроблені старовинним українським методом;

прикраси, що зображають орнаментику будинків Львова;

музику, яка занурить в атмосферу перетину історії зі сучасністю;

фільм про бюро Івана Левинського, гуцульську сецесію, фешн.

"Хранителі кодів — це синергія талановитих людей, які об'єднались, щоб створити щось насправді круте, експериментальне та творче. Проєкт про пошук свого у теперішньому та минулому, зв'язки між людьми, мистецтвом, природою, формами й символами. Робота Левинського та його компанії — надихає. Вони, всупереч всьому, проносились локомотивом інновацій вулицями міст, будуючи свій стиль та залишаючи свої коди. Є такі проєкти, які безповоротно позитивно змінюють людину, і цей — саме такий", — додає co-owner What If Creative Studio Віктор Петров, який працює над створенням художньо-документального фільму "Хранителі кодів".

Всі деталі щодо розвитку проєкту можна знайти в інстаграмі "Хранителі кодів". Вже 17 вересня, в рамках Lviv Fashion Week, за адресою вул. Чупринки, 21, запрошуємо на показ одягу, тканин та прикрас. 24 вересня — прем’єру художньо-документальної стрічки про Івана Левинського та інтерпретацію його діяльності. Вхід вільний.

В жовтні експозиція переїде до м.Глиняни та буде представлена в музеї ткацтва та килимарства. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ