Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На 64 році життя помер відомий театральний режисер львів’янин Сергій Проскурня

1 лютого помер відомий театральний режисер та продюсер Сергій Проскурня. Про це повідомили 2 лютого у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики України.
Сергій Проскурня

"1 лютого 2021 року на 64-му році пішов з життя Сергій Проскурня - відомий театральний режисер та продюсер, лауреат премій Національної спілки театральних діячів України "Експеримент" та імені Сергія Данченка. Колектив Міністерства культури та інформаційної політики висловлює найщиріші співчуття рідним та близьким Майстра", - йдеться у повідомленні.

Довідка 

Сергій Проскурня народився у Львові. Музичну освіту починав по класу скрипки у Львівській дитячій музичній школі № 2 (клас Льва Івановича Смірнова). У 1969 сім'я переїхала до Черкас, де Сергій продовжив навчання у класі Анатолія Федоровича Сілкіна. Закінчив 8 класів у Черкаській середній школі № 8. 1973 — вступив до Черкаського державного музичного училища імені С.Гулака-Артемовського, яке закінчив 1977 року по класу альта (клас Маргарити Коновалової).

Працював вчителем, служив в армії і після цього вступив до Київського державного інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого (нині Київський національний університет) на акторсько-режисерський курс.

Весною 1984 року дебютував як режисер-постановник комедією Мольєра «Месьє де Пурсоньяк» на сцені Черкаського обласного муздрамтеатру ім. Т.Шевченка (декорації та костюми — спільно з Данилом Нарбутом). Вистава стала маніфестом молоді театру та міста.

З 1984 вів активну діяльність щодо повернення в Україну Леся Танюка, а після його повернення спільно з ним і сценографом Володимиром Карашевським брав участь в організації серії «Київських театральних вечорів» (1986—1988), в тому числі — дебюту поетичної групи «Бу-Ба-Бу» (Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Віктор Неборак); у вечері, присвяченому 100-річчю від дня народження Леся Курбаса; вечері, присвяченому 70-річчю Данила Лідера.

Проскурня організовував театральні фестивалі, радіовистави, театральні обміни з кращими театрами Західної Європи, працював з відомими театральними фестивалями по всьому світу. Ставив вистави у театрах Львова, Києва, Одеси та Черкас.

Впродовж п'яти років з 2008 року організовував державні паради та концерти до Дня незалежності України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ