Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На 90 році життя відійшов у засвіти Петро Франко

Стало відомо, що сьогодні, на 90 році життя, відійшов у вічність Петро Михайлович Франко – почесний голова Всеукраїнського Товариства політичних в'язнів і репресованих, дослідник, письменник, громадський діяч. Про це повідомили у ЛМР.
Петро Михайлович Франко

“Ще одна важка втрата для громади Львова та України.

На 90 році життя спочив політвʼязень, видатний дослідник, письменник та громадський діяч Петро Франко. 

Він присвятив своє життя служінню Україні та пам'яті тих, хто зазнав репресій. Його діяльність і наполегливість у відновленні історичної справедливості ніколи не буде забутою. 

Вічна памʼять", – сказав мер Львова.

Інформацію про час та місце прощання з Петром Франком буде повідомлено додатково.

Довідка

Петро Франко народився 4 липня 1934 року в с. Глиниці Яворівського району.

За участь у національно-визвольній боротьбі у 15-річному віці був ув’язнений і засуджений на 5 років мордовських таборів. Реабілітований 1991 року.

Сеньйор Пласту.

Один із співзасновників журналу «Свобода народів». Член редакційної колегії громадського та літературного часопису Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих «Зона» (від 2003 р.). Член обласної редакційної колегії науководокументальних видань «Книга пам’яті України», «Реабілітовані історією», «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932–1933 років в Україні» (2005, 2008, 2009), член редакційної колегії книжки «Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих: історія створення та діяльність» (Київ, 2007).

Член Національної спілки журналістів України (2018). Член редакційної колегії Всеукраїнського товариства «Меморіал імені Василя Стуса» (від 2018 р.). 

Завдяки його зусиллям, виготовлено і встановлено меморіальні таблиці Юрію Липі на Яворівщині, Петрові Франку, Романові Сушку, Патріарху Йосифу Сліпому, Романові Шухевичу, Євгенові Коновальцю, Митрополитові Андрею графу Шептицькому (1994, 1996, 1996, 1997, 2000, 2004, 2008) у Львові.

Один із ініціаторів відновлення військових поховань УСС і УГА на 38 полі Янівського та виділення 76 поля на Личаківському кладовищах у Львові для поховання борців за волю України. 

Працюючи з архівними документами у 2005 році, виявив, що на Янівському кладовищі (поле 50) є таємні поховання у братській могилі замордованих енкаведистами 26-х дітей, яких вони ночами вивозили із львівських тюрем № 2 і № 4 впродовж 1949–1951 рр. За його наполегливою ініціативою у травні 2012 року було відкрито й освячено величавий надмогильний пам’ятник цим дітям.

За свою дослідницьку на громадську діяльність Петро Франко був удостоєний численних відзнак та нагород від міської, обласної та державної влади, а також всеукраїнських та міжнародних організацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ