5 червня в рамках XXXI Міжнародної агропромислової виставки "Агро-2019" відбувся форум "Безпечне молоко – це просто", на якому було обговорено останні зміни нормативно-правового поля, які закладуть основу для нової системи контролю сирого молока відповідно до європейських норм.
Зокрема, розглядались основні положення наказу Мінагрополітики «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів», який набере чинності з 1 січня 2020 року.
Участь у заході взяли заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні, національний координатор програм Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (ДСШЕП) Віктор Шуткевич, представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Швейцарського бюро співробітництва в Україні, обласних департаментів з розвитку АПК, галузевих асоціацій, молокопереробних підприємств, виробники молока.
«Впровадження наказу дозволить наблизити молочну галузь України до норм та практик Європейського союзу, а також встановити єдині вимоги щодо безпечності, якості та гігієни при виробництві та введенні в обіг молока і молочних продуктів. За останні 5 років обсяги надходження молока на переробку екстра класу збільшилися в 2,6 рази, досягнувши в 2018 році майже 600 тис тонн. Тенденції до покращення якості молока мають стати невідворотними, адже вони націлені на забезпечення громадського здоров’я, зокрема через споживання якісної молочної продукції, виготовленої з безпечної сировини з дотриманням гігієнічних вимог і без залишків антибіотиків. Проте, рухатися лише шляхом встановлення вимог неможливо, тому велика частина програм державної підтримки спрямована саме на стимулювання розвитку молочного сектору», - зауважила Олена Ковальова.
За її словами, на сьогодні вже на шляху до отримувачів 324 мільйони гривень на дотації за утримання молодняку ВРХ, 275 мільйонів гривень – на дотації за утримання корів для 885 суб’єктів господарювання
Олена Ковальова підкреслила, що здійснення трансформації галузі можливо лише у випадку спільних дій виробників та переробників молока, громадських організацій та держави. Так, під час заходу представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань, Проекту з безпечності молока, агрохолдингів та фермерських господарств обговорили наступні спільні кроки щодо підвищення безпечності та якості сирого молока.