Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Війна з Росією

На Донеччині військові проводять профілактику сказу

Робоча група Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини взяла участь у проведенні комплексу карантинних заходів на території Операції Об'єднаних Сил після виявлення там випадків сказу. Про це повідомили в Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

Цієї зими у Донецькій області зафіксували 2 випадки укусів військовослужбовців твариною, що підтвердили лабораторні дослідження на сказ.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людей. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Вірус передається людям через слину заражених тварин (домашні – коти, собаки; дикі – лисиці, єноти, кабани тощо) при укусах та навіть подряпинах. У 99% випадків джерело інфікування – собаки, близько 40% жертв – діти до 15 років. У разі несвоєчасної медичної допомоги смерть неминуча.

Фахівці провели вакцинацію собак та котів, які мають безпосередній контакт з військовослужбовцями та перебували у зоні ризику зараження. Окрім цього, 140 доз антирабічних вакцин було розкинуто на 4 квадратних кілометри території, яку визнали неблагополучною через випадки сказу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щороку у світі від сказу гинуть понад 55 тисяч людей і більше 1 млн тварин. Сьогодні сказ реєструють у 150 державах і територіях світу, на всіх континентах, окрім Антарктиди.

В Україні останні 30 років епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ є нестійкою. У 2018 році зафіксовано 2 випадки зараження, у 2017 – теж 2, а у 2016 – 4.

Хвороба вірусом сказу відома також як рабієс (у тварин) і гідрофобія (у людей). У тварин прихований період захворювання триває 7-8 днів, у людини – до 1 року. Захворювання сказом є наслідком пізнього звертання покусаних осіб за медичною допомогою, порушення режиму щеплень або не завершення курсу імунізації.

Нагадаємо, допомога у разі укусу тварини з підозрою на сказ надається безкоштовно. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Однак варто пам'ятати, що вона ефективна не пізніше 14-го дня з моменту укусу, інакше організм не встигне виробити антитіла до вірусу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ