Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Луганщині оголосили карантин через африканську чуму свиней

На території трьох сіл Луганської області встановили карантинні обмеження щодо африканської чуми свиней. Саме села Комишне, Колесниківка та Юганівка увійшли до першої загрозливої зони радіусом 10 км від місця, де знайшли труп вепра, хворого на АЧС. Тепер увесь автотранспорт, який пересувається в її межах, перевіряється та дезінфікується. Повідомила прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Також Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Станично-Луганській райдержадміністрації вже заборонила рух транспорту та пішоходів через місцевий пункт пропуску «Юганівка», що на кордоні з Росією.

У неділю, 5 січня, співробітники Луганського прикордонного загону в річці Деркул, що на кордоні з Росією, між селами Юганівка та Колесниківка знайшли труп дикого кабана. Спеціалісти Луганської регіональної та Станично-Луганської районної державних лабораторій ветеринарної медицини провели на місці розтин трупа і відібрали патматеріал для досліджень.

Труп худоби ж був знищений. А у зв’язку з підозрою про захворювання дикого кабана на африканську чуму свиней головний державний інспектор ветеринарної медицини Станично-Луганського району на території Комишненської сільської ради – сіл Комишне, Колесниківка та Юганівка, встановив карантинні обмеження. Пізніше наявність хвороби підтвердили спеціалісти Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в Києві. Наразі для ліквідації загрози АЧС i недопущення розповсюдження вірусу Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Станично-Луганській райдержадміністрації визначила ряд заходів.

Так, визначено першу загрозливу зону радіусом 10 км від місця знайдення трупа. До неї віднесли села Комишне, Колесниківка та Юганівка. Також визначено другу загрозливу зону радіусом 150 км від епізоотичного осередку в межах території району, що оточує межі першої зони. Також вже заборонено рух транспорту та пішоходів через місцевий пункт пропуску «Юганівка», що знаходиться на державному кордоні з Росією. До ліквідації і локалізації загрози АЧС долучилися і відділи ветеринарної міліції. Одразу було встановлено карантинний ветеринарно-міліцейський пост на території загрозливої зони, а ще одна мобільна група працює на автошляху с. Комишне – с. Н. Вільхова.

Окрім цього, весь автотранспорт, який в’їжджає та виїжджає з першої загрозливої зони, перевіряється та дезінфікується. Обробляється навіть взуття громадян, які переміщаються з цієї зони. Також вже переорані всі ґрунтові автодороги, якими можна проїхати до інших населених пунктів. Окрім цього, встановлено перелік осіб, які вирощують свиней на загрозливій території.

А на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луганській ОДА планується ухвалити заходи щодо переробки свинопоголів’я на ТОВ «Луганський м’ясокомбінат», що знаходиться у першій загрозливій зоні. До того ж, заборонено полювання на території Станично-Луганського району, а також торгівлю вздовж автодороги Міллєрове – Красна Талівка.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ