Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині буде створено національний природний парк "Бойківщина"

20 лютого, під час засідання Уряду члени Кабінету Міністрів України підтримали проект Указу Президента України ʺПро створення національного природного парку ʺБойківщинаʺ, - інформують у прес-службі ЛОР.

Новий національний  природний парк буде розташований на території Турківського району Львівської області. До його  території  включено 12240 гектара земель державної та комунальної власності. 

Міністр екології та природних ресурсі України Остап Семерак, переконаний, що заповідання  кожного метра унікальних природних комплексів України є важливим державницьким кроком за який наступні покоління українців будуть  вдячні.

За словами міністра, створення природно-заповідного об’єкту на цій території сприятиме збереженню біологічного  і ландшафтного різноманіття Українських Карпат.

ʺСтворення на цій  території парку - важливий крок у вирішенні  проблеми збереження   старовікових  лісів Українських Карпат.  Крім того, це - сприятиме посиленню екологічного каркасу екомережі Карпат, так як новий парк межуватиме  із НПП ʺСколівські Бескидиʺ та  включатиме частину територій регіонального ландшафтного парку ʺНадсянськийʺ, що входить  до складу транскордонного біосферного резервату ʺСхідні Карпатиʺ,- розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він також додав, що включена до складу  парку територія  має важливе значення як майбутній науковий полігон для моніторингу та розробки дієвих заходів щодо збереження рідкісних видів рослин і тварин.

ʺЧастина територій мережі включено до європейської мережі природоохоронних територій Смарагдова мережа. Вони давно стали домівками для багатьох видів рослин і тварин, які, на жаль, стали рідкісними в межах Європи. Тут нараховується понад 30 видів трав’янистих рослин, серед яких баранець звичайний, аконіт опушеноплодий, лунарія оживаюча, чина гладенька, підсніжник білосніжниʺ, - розповів Остап Семерак.

Довідково:

На території Львівщини функціонує 377 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 158,3 тис. га, що складає 7,2 % від площі території області. 

У 2018 році створено 19 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 189 га (ландшафтного заказника місцевого значення ʺУрочище Солоницяʺ у Городоцькому районі, лісових заказників ʺВоля Якубоваʺ у Дрогобицькому районі, ʺАнгелівкаʺ у Буському районі, ʺБачинаʺ у Старосамбірському районі, ʺБілий берегʺ у Перемишлянського районі, ʺВерхнєʺ у Турківському районі, ʺВислобокиʺ у Кам’янка-Бузького районі, ʺГаївкаʺ у Дрогобицькому районі, ʺМоршинське узліссяʺ у Стрийському районі, ʺНивкиʺ у Сокальському районі, ʺПід Закладомʺ у Миколаївському районі, ʺПідлипницькийʺ у Жовківському районі та ʺСможанкаʺ у Сколівському районі та 6 ботанічних пам’яток природи місцевого значення (точкові об’єкти) в межах міста Львова, ʺБук східнийʺ, ʺДуб великопліднийʺ).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ