Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині допомогу від міжнародних партнерів отримали 300 тисяч осіб

Центр курує роботу консультативно-координаційних центрів (ККЦ), які запрацювали з ініціативи ОВА

Фото: Depositphotos

За рік понад 300 тисяч людей на Львівщині отримали гуманітарну допомогу від міжнародних партнерів

Учора, 8 грудня, начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з партнерами Управління ООН з координації гуманітарних справ/OCHA Ukraine. Вони є партнерами Координаційного центру підтримки цивільного населення при Львівській ОВА, повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Центр курує роботу консультативно-координаційних центрів (ККЦ), які запрацювали з ініціативи ОВА у кожному районі та безкоштовно допомагають ВПО і усім людям, які перебувають у складних життєвих обставинах. 

Станом на зараз на Львівщині офіційно зареєстровані як ВПО 230 тисяч людей, які отримують соціальну допомогу. Ще орієнтовно 100 тисяч живуть у приватному секторі. Найбільш незахищеними категоріями серед переселенців є люди старшого віку (30 тисяч) та люди з інвалідністю (10 тисяч).

«На початку повномасштабної війни ми стикнулись з великою кількістю ВПО, хтось залишився, хтось поїхав за кордон чи повернувся додому, але кількість людей, які проживають на Львівщині офіційно досі становить 230 тисяч осіб. Ми намагаємось дати їм усе необхідне, в тому числі соціальну, медичну допомогу, комфортні умови проживання. Саме тому ми успішно реалізуємо програму реновації житла, тобто відновлюємо гуртожитки професійно-технічної освіти по районах для цієї категорії людей. Однак цього року є інший виклик. Серед ВПО є багато людей з інвалідністю, в тому числі психічними порушеннями, пенсіонери, які потребують підтримки. Обласні заклади соціальної підтримки – переповнені, тому на наступний рік ми будемо працювати з партнерами в напрямі розбудови центрів підтриманого проживання. Щиро сподіваємося на допомогу від партнерів – Управління ООН з координації гуманітарних справ/OCHA, адже у нас вже є досвід успішних проєктів», – наголосив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Очільник області також розповів партнерам про ключові напрями роботи Львівщини у наступному році в межах Комплексної програми охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Він виокремив пріоритетні завдання у трьох основних галузях:

  • Освіта. Тут акцент у створенні цілісної системи турботи про психічне здоров’я учнів та батьків в закладах освіти. Тому завданням області є організація навчання для практичних психологів, педагогів, які б надавали цю допомогу;
  • Охорона здоров’я. Йдеться про створення 7 центрів психічного здоров’я при кластерних лікарнях та навчання медичних працівників;
  • Соціальний захист. Увага зосереджена на фінансовій підтримці громад, де будуть створювати відділення/будинки підтриманого проживання або стаціонарного догляду для осіб старшого віку.  

Наступного року надалі будуть організовувати такі заходи, як Форум надавачів психосоціальних послуг, покликаний обговорити проблеми ВПО у громадах, родин військових, пенсіонерів, людей з інвалідністю на Львівщині. А також Форум «Почуй лікаря», аби підвищити обізнаність школярів про здоровий спосіб життя.

Цього року на Львівщині завдяки 145 партнерам Львівської ОВА з різних українських та іноземних організацій, 360 тисяч людей із категорій, які втратили дім, та стали вимушеними переселенцями, отримали гуманітарну допомогу.

Наступного року Управління ООН з координації гуманітарних справ/OCHA Ukraine планує охопити 8,5 мільйонів людей зі всієї країни, з них понад 700 тисяч – на Львівщині. Найбільшу кількість гуманітарної допомоги скерують у Львівський район, далі Стрийський та Червоноградський. Основні галузі, в яких працюватимуть у 2024 році,– це загальний захист, освіта, забезпечення продовольством та житлом, а також підтримка людей, постраждалих через гендерно зумовлене насильство.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ