Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Що буде з Червоноградським вугільним мікрорегіоном: на Львівщині обговорили можливості

Стартова подія проєкту "Справедлива трансформація: можливості для Львівщини" (проєкт “Підтримка структурних змін у вугільних регіонах”) відбулась сьогодні, 22 березня.

Фото: ЛОВА

Під час заходу голови громад вугільних міст, обласна влада, профільне міністерство, представники ГО та бізнесу працювали над виробленням спільного бачення справедливої трансформації для Червоноградського вуглевидобувного мікрорегіону та області вцілому. 

Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков зазначив, що Львівщина є одним з майданчиків для реалізації ініціатив проєкту з підтримки регіонального розвитку.

За його словами, скорочення видобутку вугілля є незворотним і Україна повинна переходити до сталої зеленої енергетики.

“Українське вугілля поступово втрачає свою економічну привабливість і підтримка цієї галузі насправді лише шкодить людям та цим територіях. Кошти на підтримку мають бути направлені на створення нових робочих місць та трансформацію громад. 

Відмовляючись від викопного палива на користь низьковуглецевих технологій ми не маємо права знову опинитись в залежності від таких країн як росія. Це означає, що Україна повинна стати місцем створення кластерів сталої енергетики”, — зокрема розповів Демченков. 

Фото: ЛОВА

Він наголосив, що цьогоріч за підтримки уряду Німеччини буде розроблений план ліквідації виснаженої шахти "Великомостівська" та здійснена підтримка його імплементації. Цей проєкт буде одним з-поміж пілотних і зможе стати прикладом комплексного підходу для розробки та розвитку цієї території.

"У межах проєкту створюється індустріальний парк в Червонограді, здійснюються заходи з підвищення енергоефективності та економічної диверсифікації. Україна потребує підтримки у фізичному закриті вугільних шахт та переорієнтації ТЕЦ, які працювали на вугіллі, на альтернативні сталі види палива", — додав заступник міністра енергетики.

Фото: ЛОВА

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що найважливішим завдання проєкту має стати увага до мешканців громад, у тому числі працівників, на яких безпосередньо вплине процес відмови від використання вугілля. 

"За цією трансформацією ми забули про людей, які важко працюють. Величезне дякую уряду Німеччини та GIZ за їхню ініціативу, тому що це проблемний регіон, якому недостатньо приділяли уваги. Той "клубок" проблем, який там існує з невиплатою зарплати, з корупцією в продажі вугілля, з несплатою соціальних внесків, з силікозами й екологією — величезний. І його треба було розплутувати років двадцять тому. І мені справді приємно, що ми зараз за це беремось і хочеться, щоб ті громади й люди в них відчули, що ми за них боремось і боремось за їхнє майбутнє", — сказав Максим Козицький, наголосивши, що без спільної позиції уряду й іноземних партнерів "клубок" не вдасться розв'язати.

Учасники заходу зазначили, що розповсюдження проєкту з підтримки структурних змін у вугільних регіонах на території Львівщини є не тільки можливістю, а й викликом, що дозволить показати іншим регіонам, як проходити цю трансформацію. Учасники сподіваються, що пізніше інші деокуповані вуглевидобувні регіони на сході країни зможуть скористатися цими результатами.

“Це величезна честь працювати разом з вами, щоб започаткувати перший процес справедливої трансформації в Україні. Ми вже починали працювати над цим на муніципальному рівні з містом Червоноград, але зараз ми дуже горді переходити до ширшого бачення з охопленням кількох вугільних спільнот”, — поділилась директорка проєкту "Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України", GIZ Еліз Віж'є.

Фото: ЛОВА

Степан Куйбіда, директор департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації зазначив, що до роботи з видобутку вугілля та генерації в Червоноградському вуглевидобувному мікрорегіоні залучені понад 10 тисяч працівників. 

"Припинення видобутку не безпосередньо, а прямо вплине на генерацію... Разом з тим ми розуміємо, що мікрорегіон як економічний кластер застарів, оскільки питання видобутку теплової генерації у XX столітті було іншим, ніж з використанням сучасних технологій, як це пропонує ЄС. Відповідно маємо трансформуватися ми й наші підходи", — сказав він. 

Директор економічного департаменту зазначив, що велику увагу потрібно звернути на потенціал та можливості регіону.

"Ми дивимось в структуру зайнятості, структуру виробництв, які присутні в регіоні та намагаємось знайти для себе опорні точки в цьому напрямку. Ми розуміємо переваги близькості до ЄС і транспортно-логістичні можливості, які можуть розвиватись на прикордонній території. У регіоні хороші передумови для деревообробки. Також є хороші передумови для агропромислового комплексу в частині переробки – й ці речі треба підсилювати, розвивати", — пояснив Степан Куйбіда.

За його словами, великої уваги потребує медичний кластер мікрорегіону, який зміг би повністю гарантувати мешканцям надання всіх видів медпослуг на базі центральних лікарень. Окрім того, потрібно вирівняти диспропорції у галузі професійно-технічної освіти в Червоноградському районі, оскільки фахові кадрові працівники завжди були затребувані в суспільстві. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ