Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині отримувачів незаконних субсидій судять за шахрайство і відразу ж «відпускають»

Гал-інфо за допомогою матеріалів Єдиного державного реєстру судових рішень проаналізувало останню судову практику львівських судів щодо притягнення до кримінальної відповідальності громадян, які незаконно отримували житлові субсидії.

За наявною інформацією, з початку 2020 року місцеві суди Львівської області ухвалили 19 рішень, які стосуються кримінальних проваджень, відкритих щодо даної категорії правопорушників.

Водночас, згідно цих рішень, у більшості випадків обвинувачених звільнили від кримінальної відповідальності за скоєне у зв’язку з «дійовим каяттям»: після того, як вони повернули незаконно отримані субсидії в держбюджет.

Кримінальні провадження відносно мешканців Львівщини, які незаконно отримували субсидії. як правило, були відкриті за ч. 1 ст. 190 КК України – заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

У декількох справах, окрім «шахрайства», правопорушникам інкримінували ст. 358 КК України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Щодо фабули «субсидійних» справ, то вона типова: звертаючись у відповідні органи (зокрема, в управління соціального захисту населення райдержадміністрацій) із заявами про призначення житлових субсидій, недобросовісні громадяни вказували завідомо неправдиві відомості про свій майновий стан, внаслідок чого їм виділялись кошти із державного бюджету.

Однак, як вбачається із судових рішень (в основному це ухвали), у більшості випадків суди звільняли обвинувачених від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.190 КК України (як правило, у зв’язку із їхнім «дійовим каяттям», рідше - через закінчення строків давності). А кримінальні провадження щодо них закривали. Дійове каяття, як зазначалось в ухвалах судів, полягало в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула шкоду.

Поміж ухвал в Єдиному державному реєстрі судових рішень вдалося віднайти лише один вирок, який стосується притягнення до кримінальної відповідальності обвинуваченої особи за вчинення шахрайських дій при оформленні субсидії. Йдеться про рішення, яке було винесено Галицьким районним судом Львова  16.01.2020 року: щодо пенсіонерки, мешканки Львова, яка разом з внуком набула у власність квартиру майже за 700 тис. грн., однак у подальшому, звернувшись за призначенням житлової субсидії, інформацію про витрати на це майно приховала.

Суд визнав обвинувачену винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 , 4 ст. 358, ч. 1 ст. 190 КК України та призначив їй покарання у виді штрафу в розмірі 1020 грн. Опісля відразу ж звільнив її від призначеного за цим вироком покарання на підставі п."ґ" ст. 1 Закону України "Про амністію у 2016 році" від 22.12.2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ