Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині перевірили пожежну безпеку храмів

Як інформує прес-служба ДСНС Львівщини, напередодні Великодніх свят Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області здійснило щорічну планову перевірку сакральних споруд Львівщини. Перевірки тривали упродовж березня-квітня.

Такі заходи  здійснюються з метою попередження виникнення пожеж чи інших небезпечних подій, аби свято пройшло безпечно.

На території Львівської області знаходиться 2057 релігійних установ, з них 782 є пам’ятками архітектури. Серед їх числа 490 дерев’яних пам’яток сакральної архітектури.

Проблема безпечного утримання релігійних споруд з кожним днем стає все більш актуальною. Невтішні цифри статистики свідчать, що в період з 1991 до 2019 року на території Львівської області в приміщеннях релігійних споруд виникло 108 пожеж, внаслідок чого вогнем було знищено 28 церков, а ще 80 зазнали значних руйнувань та збитків. Основними причинами виникнення загорань стали необережне поводження з вогнем, коротке замикання електромережі, або ж занесення джерела запалювання ззовні.

25 квітня рятувальники разом із журналістами навідалися до Храму Блаженних мучеників УГКЦ, що на вулиці Стрийській, у Львові. Разом вони оглянули основні вимоги пожежної безпеки, які мають бути у храмі.

Заступник начальника управління - начальник відділу пожежної безпеки Ігор Брегін вважає проблематику збереження духовно-релігійної спадщини особливо важливою: ʺВагомим чинником пожежної безпеки є людський фактор. Як показує практика, нерідко від необережного поводження з вогнем пожежі спалахують і у Божих храмах. Тому ще і ще раз звертаємося до Вас із проханням бути більш пильними і уважними при користуванні відкритим вогнем під час проведення служб. Не слід залишати у церквах непогашені свічки після завершення богослужіньʺ.

При здійсненні перевірок інспектори наглядово-профілактичного блоку ДСНС Львівщини виявляють порушення вимог правил улаштування електроустановок. Крім того, у храмах відсутня нормативна кількість первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників), частина об’єктів не обладнані установками протипожежної автоматики, а на деяких установки знаходяться в непрацездатному стані. Трапляються випадки, коли духовенство нехтує встановленням блискавкозахисту, що в подальшому може спричинити  пожежу, особливо у нашому регіоні, враховуючи кліматично-географічні особливості.

За результатами перевірок наставникам храмів вручили приписи, в яких пропонуються заходи щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства в галузі пожежної безпеки. Окрім цього, під час здійснення оглядів, рятувальники проводили інструктажі з церковними комітетами культових споруд щодо дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки. Розроблено пам’ятки ʺПро заходи пожежної безпеки в культових спорудахʺ, з приводу суворого дотримання правил пожежної безпеки під час церковних богослужінь, які вручали настоятелям церков.

Головне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Львівській області звертається до населення із закликом бути особливо обережними, уважними та відповідальними у поводжені із вогнем, електричними приладами та оздоблювальними матеріалами.

Нехай свято пройде весело та безпечно!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ