Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщині створили «COVчег» для боротьби з COVID-19

29 березня священнослужителі всіх конфесій за участі громадських організацій підписали меморандум про співпрацю та створили «Екуменічний комітет медичної та соціальної допомоги», який запроваджує благодійну програму «COVчег».

Священнослужителі закликають лікарів-терапевтів до спільного протистояння коронавірусній інфекції.

З благословення Високопреосвященнішого Макарія, Митрополита Львівського ПЦУ, Високопреосвященнішого Димитрія, Митрополита Львівського і Сокальського ПЦУ, Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Львівського УГКЦ Кир Ігоря, Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Львівського РКЦ Мечислава Мокшицького, Високопреосвященного Архиєпископа Рафаеля Мінасяна, глави Вірмено-Католицького Ординаріату Вірменії, Грузії, Росії, України, та Східної Європи, низка організацій, а саме: Комісія у справах охорони здоров’я та душпастирства Львівської єпархії Української православної церкви, БФ «Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ», Реколекційний центр Дім паломника РКЦ, БО «Мальтійська служба допомоги у Львові», ГО «Клуб української греко-католицької інтелігенції», Синкел у справах гуманітарної допомоги Ординаріату вірмен-католиків та БФ «Медична Місія» створили спільний проєкт «Ковчег Допомоги». Мета проєкту -- проведення медико-соціальних, психологічних протиепідеміологічних заходів, які сприяють максимальному дотриманню умов карантину/самоізоляції для категорій людей, які належать до груп ризику, та підтримка медичного персоналу, який працює з інфікованими коронавірусною інфекцією.

Отже меморандум передбачає три важливі програми:

Перша – це амбулаторне консультування вдома в умовах поширення коронавірусної інфекції COVID-19. Екуменічний комітет медичної та соціальної допомоги, реагуючи на епідеміологічну ситуацію в Україні, розпочинає благодійну програму, покликану надати допомогу людям, які потребують медичного огляду та консультування в умовах поширення COVID-19 на виїзді:

  • пацієнтам із підозрою на COVID-19, без підписаної декларації з сімейним лікарем,
  • з легкою формою захворювання, зокрема в ситуаціях, коли стаціонарна допомога недоступна, або у випадку інформованої відмови від госпіталізації;
  • пацієнтів, які одужують і вже не потребують госпіталізації.

Діяльність забезпечується медійною підтримкою, проведенням лабораторних аналізів -- швидкими тестами на грип і COVID-19. В рамках благодійної програми буде діяти телефонна лінія для звернення по допомогу, а номер буде активно поширюватись через соцмережі та ЗМІ.

Друга – соціальна допомога літнім, маломобільним, соціально незахищеним людям, неповним сім’ям із дітьми з інвалідністю.

Для запобігання поширенню коронавірусу, Екуменічний комітет медичної та соціальної допомоги має на меті розширити програму домашнього догляду, забезпечуючи доставку їжі для людей із цільових груп.

Львівська міська рада та соціальні служби також нададуть Шпиталю Шептицького перелік осіб, які потребують підтримки впродовж карантинного періоду. Соціальні служби міста щодня формуватимуть актуальні списки, які будуть передані Благодійному фонду «Шпиталь Шептицького», щоб виконувалась регулярна доставка їжі.

Та третя – психологічні супервізії для лікарів, що працюють в умовах боротьби з коронавірусом. Центр психічного здоров'я БФ «Шпиталь Шептицького» буде надавати психологічну підтримку лікарям, що працюють безпосередньо з хворими пацієнтами, у яких підтверджений коронавірус.

Як розповів Гал-інфо представник благодійного фонду «Медична Місія» Ігор Верецький, нині йде процес створення ініціатив, які мали б позитивно вплинути на медицину та соціальну сферу для мешканців Львова та Львівської області. «З практичного боку, ми нині фактично готуємо три проєкти від нашого комітету. Перший – виїзні карети швидкої допомоги шпиталю Адрея Шептицького, сьогодні вже підписано договір про партнерство власне Благодійного фонду Шептицького і міської ради. Також сьогодні відкрилась гаряча лінія, і там вже йдуть звернення від громадян про допомогу. Для співпраці у цьому проєкті наразі потрібні лікарі та медсестри, ми просимо зголошуватись. Для них запропонована гідна оплата праці, помешкання виділив митрополит Ігор у реколекційному центрі «Світлиця» у Брюховичах, і лікарі, які працюватимуть із хворими, зможуть там жити і будуть повністю забезпечені харчуванням та засобами індивідуального захисту, – розповідає пан Верецький. – Також ми сподіваємось на фінансову допомогу від міста та області, звертаємось до різних міжнародних організацій. Так само залучаємо меценатів та власників великого бізнесу. Церква дає свої ресурси, власне, у сфері харчування та проживання.

Звідки ідея назвати проєкт «СOVчег»? Це як дім, який тебе захистить. Ми старатимемось максимально допомогти, щоб люди, які прихистяться в цьому ковчезі, почувалися максимально захищеними, а ми, своєю чергою, будемо працювати до завершення пандемії», – додав Ігор Верецький.

Микола Біляк

За словами голови Комісії у справах охорони здоров'я та душпастирства Львівської єпархії Української православної церкви священника Миколи Біляка, ця місія слугує об’єднанням усіх церков Львівщини заради порятунку людського життя. «Сьогодні ми всі разом розуміємо, що у важку для нас днину мусимо бути разом та спільно діяти, аби уберегтись від важкої недуги. Ми, духовенство, дослухаємося до всіх рекомендацій лікарів та державної влади з дотриманням усіх санітарних норм і соціальних дистанцій, однак відчуваємо потребу у своїй допомозі. Проект «COVчег» – перший в Україні, ми надіємось, що наш приклад стане у пригоді всій Україні. Адже: 1. Де був Ной і його родина, коли почався потоп? – Вдома. 2. Де був Авраам, коли його відвідали три ангели? – Вдома. 3. Де був Лот, коли двоє ангелів прийшли до Содому і Гоморри? – Вдома. 4. Де були ізраїльтяни, коли в Єгипті ангел прийшов убити первородних? – Вдома. 5. Де були апостоли, коли на них зійшов Святий Дух? – Вдома. 6. Де був Павло, коли прийшов до нього Ананія? – Вдома. 7. Де є ми через загрозу інфікування коронавірусом? – Вдома. Послух нас береже!», – підсумував отець Микола.

Детальніше про проєкт розповів отець Андрій Логін, представник БФ «Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ».

Отець Андрій Логін, представник БФ «Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ».

«Отже, наша програма носить ім’я «COVчег», і ця назва, власне, відображає нашу концепцію, яку ми як церква, як християнські спільноти пропонуємо нашим вірним. Церква хоче допомогти всім людям, які перебувають у зоні ризику, тобто це – люди старшого віку, люди, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, або ж люди, які мають підозру на коронавірус чи хворіють у легкій формі і повинні перебувати в самоізоляції і, відповідно, також потребують певної турботи. Програма «COVчег» скерована на те, щоб допомогти людині перебувати вдома, а ми як церква можемо подбати про те, щоб людині привезти харчування, щоб людина отримала психологічну підтримку, і також щоб до неї за потреби приїхав лікар або проконсультував телефоном. Це три компоненти: соціальний, психологічний та медичний, які ми зараз розвинули, – каже отець. – Шпиталь Шептицького – установа, яка створена праведним Митрополитом Андреєм 1903 року, сьогодні це є лікувальна установа, яка має відповідну ліцензію на медичну практику, різні відділення: поліклінічне, паліативне, центр психічного здоров’я. Також має соціальний підрозділ, який називається «домашня опіка», і на основі нашої щоденної діяльності ми знайшли спосіб, як допомагати людям у тих обставинах, у яких ми опинились. Щодо соціальної допомоги, харчування, ми підписали меморандум із львівською мерією, це означає, що ми координуємо наші дії, щоб допомога людям, які потребують, була максимально ефективною. Є територіальні центри, які формують списки тих людей, які потребують допомоги, і ми вже отримуємо власне адреси та імена тих людей, куди ми будемо доставляти їжу. Це перший тиждень, який проходить у тестовому режимі, і сьогодні ми зробили першу доставку набору, де є сніданок, обід та вечеря», – додав отець Андрій Логін.

«Якщо людина не стоїть на обліку в територіальних центрах, але потребує допомоги, то з наступного тижня потрібно буде телефонувати на гарячу лінію міста 15-80 і звертатися туди. Що ж до медичної складової, тут є окремий номер шпиталю Шептицького 0800-200-112, за цим номером можна отримати консультацію, наші фахівці зроблять опитування, аби зрозуміти ситуацію у медичному контексті, і тоді ухвалять рішення, чи достатньо консультації телефоном, чи потрібен виїзд лікаря додому».

«Ми зараз закликаємо лікарів, а саме лікарів-терапевтів, медичних сестер, чоловіків-водіїв, які мають категорію В, долучитись до нашого проєкту. Це одна з наших найгостріших потреб. Щоправда, є певні умови, митрополит Львівський Ігор Возняк, пішов назустріч, аби у цій ситуації максимально сприяти цій програмі, і надав для проживання «Світлицю» у Брюховичах, і ми працюємо «вахтовим методом», це означає, що працівники не їдуть додому, а вони перебувають там та працюють тиждень-два у таких умовах, аби убезпечити свої рідних і мати можливість бути максимально ефективними, тому що нині є труднощі з логістикою та добиранням на своє робоче місце. Тому ми шукаємо лікарів та медсестер, які готові до цього вахтового методу, тут є проживання, харчування, але до цього потрібно бути морально готовими».

Своєю чергою, представник громадської організації «Клуб української Греко-католицької інтелігенції», Роман Грицевич розповів Гал-інфо: «Сьогодні перший лікар та медична сестра вже налагодили прийом пацієнтів, вони мають усі засоби особистого захисту. Також вже є домовленість про співпрацю з Львівською міською радою. Церкви всіх конфесій активно долучились до проєкту. Надіюсь, що найближчим часом ми будемо мати підтримку не лише громадських організацій, а й великого бізнесу для того, аби фінансувався цей проєкт, і я думаю, що це є прикладом для всіх церков нашої держави.

Практично це відбувається так: у нас є контактний телефон, туди звертаються пацієнти, тоді визначається симптоматика, якщо вона така, що потребує виїзду лікаря, наприклад, температура понад 38 градусів, сухий кашель – це симптоми коронавірусної інфекції – тоді виїжджає карета швидкої допологи, яка має всі необхідні медикаменти та засоби захисту. Також варто зазначити, що у Львові підписано 85 % декларацій із сімейними лікарями, 15 % не підписано. Тому цей проєкт насамперед стосується тих пацієнтів, які не мають цієї декларації, тих, які приїхали нині з-за кордону. Оскільки є відповідна процедура щодо підписання декларацій, яка не так швидко відбудеться, як би нам хотілось, і ці люди дещо розгублені, то ми більше закликаємо звертатись саме тих людей, які ще не мають свого сімейного лікаря. Підсумовуючи, скажу, словами Авіценни: «Паніка – половина хвороби, спокій – половина здоров’я, і терпіння – початок одужання». Тобто ми повинні спокійно поводитиcь, із терпінням. Львівська медицина є на високому рівні, тому вона себе покаже в боротьбі і з такою страшною недугою.

Христина Слюсарчук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ