Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Львівщині за електроенергію менше платитимуть 72% домогосподарств

Більшість мешканців Львівської області платитимуть за електропостачання за оновленим тарифом, що становить 1,44 грн за кВт-год.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це інформує пресслужба ЛОДА.

«Знижку 24 коп за кВт-год отримають більшість українців. Це на 17% менше від попередньої вартості. За розрахунками Міненерго, в означений ліміт місячного споживання електроенергії вписується 80% населення України, а це також 72% жителів Львівщини. Платіжки з новими тарифами за спожиту в жовтні електроенергію споживачі отримають у листопаді. А така ціна за електроенергію збережеться до кінця квітня 2022 року», - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький. 

Відповідно до постанови КМУ від 11 серпня 2021 р. № 859, встановлено нові тарифи на електричну енергію для побутових споживачів, які набудуть чинності з 1 жовтня 2021 року і діятимуть до 30 квітня 2022 р. включно, при споживанні:

  • до 250 кВт·год на місяць (включно) ціна становитиме 1,44 грн за 1 кВт·год (з урахуванням податку на додану вартість);
  • понад 250 кВт·год на місяць ціна становитиме 1,68 грн за 1 кВт·год (з урахуванням податку на додану вартість) за весь обсяг споживання.

Рівні коефіцієнтів за дво- та тризонним обліком електричної енергії також залишено без змін.

Для того, щоб вирівняти тариф, Міненерго розробило фінансову модель, яка покладає спеціальні обов'язки (ПСО) на державних виробників електроенергії - НАЕК «Енергоатом» і ПрАТ «Укргідроенерго». Вони отримали право продавати весь обсяг своєї продукції на ринкових умовах.

За рахунок отриманого доходу державна генерація компенсуватиме різницю між тарифами для населення і ринковою ціною електроенергії, йдеться у повідомленні Міненерго. 

Нагадаємо, що за ініціативи Президента, з 1 жовтня Уряд знижує тариф на електроенергію. Він становитиме 1,44 грн за кВт-год. Про це 29 вересня під час засідання Кабінету Міністрів України повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ