Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Львівщині запрацює управління охорони об’єктів культурної спадщини

Для кращого збереження культурних пам'яток області Львівська ОДА створює управління охорони об’єктів культурної спадщини області. Відповідне розпорядження підписав голова облдержадміністрації Максим Козицький.

Новий пам'яткоохоронний орган створять у складі Департаменту архітектури та розвитку містобудування. Він займатиметься моніторингом, виявленням та обліком пам'яток, їх охороною та збереженням, реалізацією обласних та державних програм. Також це управління має пильнувати за дотриманням пам’яткоохоронного законодавства, співпрацювати з іншими органами влади та службами задля якнайефективнішого збереження спадщини на Львівщині.

Підгорецький замок, Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Підгорецький замок, Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

“Зберегти спадщину ми можемо тільки разом. Тому впродовж кількох місяців я провів зустрічі і консультації з різними середовищами архітекторів та пам’яткоохоронців. Говорив з представниками ІКОМОС, “Укрзахідпроектреставрації”, Товариства охорони пам’яток, НУ “Львівської політехніки”, історико-культурних заповідників. Дякую всім експертам за відверті розмови і якісні поради. Ми всіх їх зібрали докупи, і зробимо все можливе, щоб це була основа дорожньої карти для управління. Також ми шукаємо нову якісну команду, яка запропонує нові підходи, зможе за кілька місяців повністю перезавантажити роботу у цій галузі і комунікувати надалі зі всіма середовищами пам’яткоохоронців”, - зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

На Львівщині лише офіційно є понад 8,5 тисяч пам’яток архітектури. У різний час ними вже опікувалося управління охорони культурної спадщини у Львівській ОДА. Кілька років тому його черговий раз ліквідували, залишивши однойменний відділ у складі департаменту архітектури. Про відновлення окремого органу, який опікуватиметься пам’ятками області, йдеться вже кілька місяців. До пам’яткоохоронців та експертів галузі дослухалися і пришвидшили цей процес нинішній очільник області Максим Козицький, його заступник Юрій Холод та нова директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько.

“Нашим замкам та іншим об’єктам культурної спадщини потрібна стратегія збереження і розвитку. Необхідний постійний моніторинг та оновлення реєстру пам’яток. А також - співпраця з українськими і міжнародними інституціями, які спроможні співфінансувати проєкти, що стосуються збереження і відновлення культурних об’єктів в нашій області. Багатьма напрямами роками ніхто не займався. Бракувало робочих рук, фахівців, а головне, мені здається, політичної волі. Ми готові перезавантажити цей напрям і показати приклад усій країні. Саме тепер дуже важливо чути експертів, бути постійно з ними на зв’язку. Я вдячна всім фахівцям за ту підтримку, яку справді відчуваю сьогодні”, - розповіла Олена Василько.

Найближчим часом у ЛОДА сподіваються оголосити відповідні конкурси і сформувати команду нового управління. А згодом - і публічно презентувати його команду, стратегію та найближчі плани.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ