Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині збільшують посівні площі під озимі культури

У Львівській області прогнозована посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2024 року складає 746 тисяч гектарів.

Орієнтовно 30-35% з цих гектарів займають саме озимі культури. До них відносять три зернові (жито, пшениця, ячмінь) та одну олійну культуру – ріпак.

Про це повідомили в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА.

«З початку повномасштабного вторгнення структура посівних площ дещо змінилася, так наші аграрії адаптуються до нових викликів. Зараз на Львівщині ми спостерігаємо збільшення площ саме під озимі культури, тому що основна їхня перевага – вища врожайність. Таким чином наші агровиробники намагаються оптимізувати свої витрати. Загальна площа сільськогосподарських культур в області становить майже 750 тисяч га, з них в середньому 35 тисяч га – озимі культури. Ця частка збільшується упродовж останніх трьох років», –  зазначила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

Під урожай 2024 року озимих культур посіяли на площі понад 230 тисяч га, а це на 6,5 тисяч більше ніж торік. Найбільше розширення площ відбулось під  озимим житом (+16%), на другому місці ячмінь (+8%) та пшениця (+3%). Щодо озимого ріпаку, то його площі у порівнянні з минулим роком майже не зросли і становлять 50 тисяч га.

«Збільшенню виробничих площ сприяють погодні умови. Зими стають усе теплішими і ризик вимерзання культур зменшується. Однак досі викликом є різка зміна температури. Наприклад, коли ґрунт добре прогрівається, рослинка починає розвиватись, а якщо у цей час випаде сніг, то рослина втрачає поживні речовини і тоді врожайність може зменшитись. За інформацією департаменту, зараз розвиток озимих культур відбувається в цілому задовільно», –  акцентувала Тетяна Гетьман.

«Ми вирощуємо озимий ріпак та пшеницю на загальній площі 750 га. Враховуючи ситуацію з логістикою, ми вирішили зосередитись на процесі переробки культур, зокрема сої. До кінця цього року, думаємо, що зможемо повністю запустити цей процес. Це дозволить нам отримати додаткові фінансові надходження. Вважаю, що зараз найсприятливіший час для того, щоб ми перейшли від стратегії виробництва сировини, до переробки сільськогосподарської продукції», – розповів голова фермерського господарства, що на Самбірщині Іван Кільган.

«Зараз наше господарство має у володінні тисячу гектарів землі. У порівнянні з початком повномасштабної війни нам вдалось збільшити посівні площі на 200 га. Загалом ми вирощуємо 12 сільськогосподарських культур. На цей сезон ми засіяли 150 га ріпаку, 210 га – озимої пшениці, а ще 140 га ячменю. Зараз ми також пробуватимемо сіяти сою. Серед викликів, з яким ми стикнулися – це погодні умови, разом з тим питання логістики», –  поділився співзасновник фермерського господарства «Шанс» на Червоноградщині Василь Шамборовський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ