Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Личаківському кладовищі ексгумували останки ще 186 людей

На Личаківському військовому кладовищі (вище місця поховань новітніх Героїв України) триває ексгумація давніх поховань.
Фото ілюстративне: ЛМР

Роботи виконують фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля». Станом на зараз вдалося віднайти останки 186 людей, передає пресслужба ЛМР.

Зі слів керівника Меморіально-пошукового центру Святослава Шеремети, 95% поховань були здійснені у період після Другої світової війни, і лише декілька - у часи Першої світової війни.

«Відповідно до супровідного матеріалу, що є на останках, встановлено, що це військові поховання, і практично всі періоду після Другої світової війни», — зазначив Святослав Шеремета.

Він додав, що роботи на огородженій зараз ділянці планують закінчити до кінця цього тижня. Тоді паркан перенесуть на наступну ділянку – вище. І вже тут продовжать дослідження та ексгумацію. Натомість на першій ділянці адміністрація ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» зможе проводити роботи з відновлення благоустрою.

Нагадаємо, на території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях того часу на наших теренах (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, «додаткове» поховання, коли прийшла до Львова.

«У міжвоєнні роки поховання часів Першої світової війни з цієї частини території переносили й робили це недобросовісно: радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів Першої світової війни, все знищила і почала проводити поховання поверх», — зазначила радниця міського голови з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

Додамо, знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля № 84 та № 85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість решти з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття подальших рішень.

Місто планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво тут Меморіального комплексу.



 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ