Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

На півдні України сили оборони знищують техніку окупантів

Українські удари по мостах на критично важливих російських наземних комунікаційних лініях на межі Криму та Херсонської області є частиною кампанії, спрямованої на створення умов для майбутніх рішучих контрнаступних операцій.
Фото - Генштаб ЗСУ

Про це пише Суспільне з посиланням на звіт ISW.

Як зауважують аналітики, 6 серпня українські сили завдали удару по двох ключових автодорожніх мостах вздовж найважливіших комунікаційних ліній Росії, що з'єднують окупований Крим та окуповану Херсонську область, внаслідок чого російські сили перенаправили дорожній рух із коротших східних маршрутів на довші західні.

Голова окупаційної адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо заявив, що українські сили випустили 12 ракет по автомобільному мосту через Генічеську протоку, що з'єднує Генічеський район з Арабатською стрілкою, і що дев'ять із цих ракет перехопила російська система. Водночас російські джерела поширили зображення, що показують значні пошкодження моста, та заявили, що українські удари зруйнували його частину.

Також російські джерела розповсюдили кадри, на яких українські сили завдають удару по автомобільному мосту через Чонгар на трасі М-18 (Джанкой – Мелітополь), що з'єднує окупований Крим з окупованою Херсонською областю. Судячи з них, обидві сторони мосту дістали незначне пошкодження.

"Українські удари ймовірно, перервуть перекидання російського особового складу, техніки та обладнання з окупованого Криму для проведення найважливіших оборонних операцій Росії у західній частині Запорізької області та в районі кордону між Запоріжжям та Донецькою областю на невизначений термін", — йдеться у повідомлені.

За оцінкою Інституту, ступінь пошкодження мосту через Генічеську протоку, ймовірно, змусить російські сили перенаправити військові перевезення з Арабатської стрілки на довші західні маршрути між окупованим Кримом та окупованою Херсонською областю. Це створить значні збої в логістиці та ймовірність затримок та заторів.

При цьому один із російських блогерів, пов'язаний із ПВК "Вагнер", стверджував, що удари 6 серпня показують, що українські сили методично намагаються відрізати російське угруповання на півдні України та порушити його логістику способом, аналогічним до української кампанії з перехоплення під час Херсонського контрнаступу.

"Блогер зазначив, що російська оборона на західному (правому) березі Херсонської області була зруйнована за лічені дні після кількох місяців українських ударів по російській логістиці, і висловив побоювання, що ситуація може повторитися", — зазначається в дописі.

Українські удари по східних контрольно-пропускних пунктах, ймовірно, перервуть перекидання російського особового складу, техніки та обладнання з окупованого Криму для проведення найважливіших оборонних операцій Росії у західній частині Запорізької області та в районі кордону між Запоріжжям та Донецькою областю на невизначений термін. Українські сили, ймовірно, також розширюють свої зусилля щодо перехоплення, спрямовані на російські військово-морські цілі, які залучені у російській логістиці у Чорному морі, зазначає ISW.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ