Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Prozorro перевели 80% держзакупівель, - уряд

У відкритих тендерах взяли участь 35 тисяч постачальників

Фото: Depositphotos

За рік дії постанови уряду,яка регулює особливості публічних закупівель під час дії воєнного стану, через систему Prozorro оголосили закупівлі на 589 млрд грн.

У відкритих тендерах взяли участь 35 тисяч постачальників, а різниця між сумарною очікуваною вартістю закупівель та сумою підписаних контрактів склала 40 млрд грн, повідомляє пресслужба Кабміну.

“Ринок публічних закупівель відіграє надважливу роль для підтримки наших підприємців, а особливо виробників та малого й середнього бізнесу. Саме тому повернення до широкого використання системи Prozorro, попри умови повномасштабної війни, стало одним із пріоритетів Уряду. На сьогодні близько 80% від усіх коштів на публічні закупівлі витрачаються саме через систему Prozorro — а отже з можливістю для бізнесу брати участь у торгах та контролем з боку громадянського суспільства”, — прокоментувала Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Рік тому постановою №1178 було внесено низку змін у правила публічних закупівель, які адаптовують систему Prozorro до умов воєнного стану. Уже зараз можна відзначити, що середній строк проведення відкритих торгів скоротився з 46 до 25 днів, а частка неуспішних закупівель знизилася з 40% до 31%. Крім того, завдяки можливості використовувати для закупівель типових товарів Prozorro Market без обмежень по сумі, обсяг закупівель через електронний каталог зріс у 20 разів - до 8,8 млрд грн. 

“На сьогодні ми бачимо, що багато зі змін, які ми напрацювали у Постанові №1178, заслуговують на те, щоб зберегтися у новому закупівельному законодавстві. Масштабування Prozorro Market, виправлення помилок учасником, можливість успішно завершити тендер, якщо на нього подався лише один учасник — це ті норми, які на 100% довели свою ефективність і дозволяють максимально ефективно проводити торги”, — відзначила заступник Міністра економіки Надія Бігун.

Загалом за час дії Постанови №1178 16,5 тисяч замовників проводили торги в Prozorro, кожен третій із них використовував Prozorro Market у своїх закупівлях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ