Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

На Прикарпатті у лісі спорудили пам’ятник загиблим воїнам УПА

17 жовтня у Рахинському лісництві біля села Рахиня та Слобідка-Долинська на Івано-Франківщині відкрили пам’ятник на місці поховань 24 вояків УПА.
фото - "Суспільне"

Про це інформує "Суспільне".

У березні 1945 року повстанці прийняли у лісі бій і декотрі з них загинули. Останній спочинок тут віднайшли упівці сотні "Журавлі" та сотні "Рисі" командира Ґонти.

Вшановувати пам'ять загиблих вояків розпочали зі стрільби з рушниць. До відкриття пам'ятника могили позначав хрест. Прізвищ чи позивних загиблих достеменно не відомо. Наразі є лише припущення. 

Завідувач історико-меморіального музею Степана Бандери Степан Лесів розповідає, у березні 1945 року сотня Рисі напала на залізничний військовий ешелон, який перевозив червоноармійців. На другий день радянські військові вирішили прочистити ліс. Сотня "Журавлі" у цей час також підійшла до цих теренів.

"У цьому бою був поранений чотовий Сокіл, якого стрілецтво дуже любило, який був досить добрий командир. А ситуація складалася така, що забрати його було важко, і з огляду на те цілий рій командира Гука загинув у цьому бою, рятуючи свого командира, рятуючи чотового. Так от, вони того чотового живим винесли, цей чотовий потім під час лікування, під час операції, помер", - каже Степан Лесів.

Пам’ятник спорудили за гроші Івано-Франківського обласного товариства мисливців та рибалок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ