Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Рівненській АЕС тренуються обходитись без участі Росії

На Рівненській АЕС випробували нове обладнання, поставлене американською компанією HOLTEC.

Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Серед випробуваного обладнання: надпотужна залізнична платформа, на ній – контейнер з двома рівнями захисту, призначений для вивезення відпрацьованого палива з двох основних типів українських ядерних реакторів; системи перевантаження та обслуговування контейнерів з ядерним паливом.

Американське обладнання для перевезення залізницею та зберігання ядерного палива дасть змогу Україні зберігати відходи роботи українських АЕС у Чорнобильській зоні на сховищі відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), заявив журналістам генеральний директор НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський. За його словами, це позбавить Україну потреби відправляти це паливо до Росії та платити їй за це близько 200 мільйонів гривень на рік.

Запуск ЦСВЯП та вивезення на нього палива з Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС планують почати навесні 2020 року. Наразі потужності для зберігання палива упродовж більш ніж 50 років має тільки Запорізька АЕС.

Недашковський зауважив, що Україна зможе зберігати відпрацьоване ядерне паливо щонайменше упродовж 100 років, та що на той час набудуть поширення технології повторного використання цього палива в ядерній енергетиці.

Минулого року офіційно розпочалося будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні відчуження, яке, як очікують, буде здатне вмістити відходи трьох з чотирьох українських АЕС та безпечно зберігати їх упродовж ста років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ