Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Різдвяні свята проблем на кордоні не очікують

Напередодні свят українці-заробітчани повертаються додому, цьогоріч, в умовах коронавірусних обмежень, перетин кордону швидше за все не складе проблеми. Зокрема про це розповіли на сьогоднішньому брифінгу про актуальні правила перетину державного кордону України.
Ігор Матвійчук - начальник відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління, полковник.

Згідно зі статистикою, спостерігається значне зменшення пасажирського та транспортного потоку. Як повідомив заступник начальника штабу Західного регіонального управління начальник відділу організації прикордонного контролю, полковник Ігор Матвійчук, це близько 15-20% нижче аніж в жовтні та на відсотків 30-40% якщо порівнювати з вереснем цього року. Однак не варто забувати, що у порівнянні з минулим роком потік відновлюється. 

На сьогодні на ділянці Львівщини працюють усі пункти перетину кордону з ЄС, а також відновились потяги Інтерсіті, зокрема Київ-Перемишль, Київ-Варшава. Незабаром, 12 грудня, почнуть роботу два останніх сполучення, а саме Одеса-Перемишль та Львів-Перемишль. 

Проблем на кордоні через збільшення транспортного потоку у зв’язку з прийдешніми святами не прогнозують. Як зазначив Ігор Матвійчук, більшість заробітчан працюють у країнах з високими вимогами щодо вакцинації, тому великої кількості осіб, що потребуватимуть самоізоляції скоріш за все не буде. 

“Традиційно люди перед Миколаєм, Новим роком та Різдвом повертаються додому. Ми очікуємо та готові до цього, адже є достатня кількість персоналу”, - зазначив Ігор Матвійчук. 

Він також зазначив, що прикордонники також не очікують проблем з перевіркою сертифікатів вакцинації, адже можуть перевірити документи видані іншими країнами, і для українців сертифікати видані іншими країнами повністю визнаються.

Зауважимо, що протягом місяця виявлено 168 підроблених COVID-сертифікатів, що значно менше ніж було в жовтні. Проте, враховуючи пасажиропотік, який знизився, статистика не є втішною.

“Зазвичай 90% підробних сертифікатів видаються лікарями сімейної медицини. Часто вони містять QR-коди, які не зчитуються, адже на оригінальному документі їх не повинно бути. Відповідно людина визнає, що придбала за кошти цей сертифікат і в такому випадку ми повідомляємо в нацполіцію”, - додав Ігор Матвійчук.

Кількість осіб, що повинні перебувати на самоізоляції спадає, адже дійсно з кожним днем кількість вакцинованих все більше. Також на це повпливало нововведення змін до Постанови Кабінету Міністрів №1236, а саме зменшення терміну дії жовтих сертифікатів до 30 днів. Нагадаємо, раніше він становив 120 днів.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ