Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

На трасі Київ-Харків обстріляли автобус з людьми — відомо про чотирьох поранених

Поблизу міста Люботин на трасі Київ-Харків невідомі обстріляли автобус з людьми. Попередньо відомо, що троє людей отримали поранення, а ще один — черепно-мозкову травму.
Фото - Telegram/The Kyva

Про це hromadske.ua повідомила речниця поліції Харківщини Олена Баранник. 

За її словами, загиблих немає, однак є поранені, точну кількість зараз з'ясовують: «Поки не можу сказати, чи стріляли в автобус, чи люди вийшли й це сталося на вулиці. Місцева поліція вже на місці, з'ясовують деталі».

Оновлено 20:39: за інформацією поліції, поблизу Люботина на автодорозі невідомі автомобілем заблокували рух мікроавтобуса, у якому перебували представники громадської організації «За життя», та змусили його зупинитися.

Після цього з автівки вийшло декілька людей й з травматичної зброї обстріляли мікроавтобус, після чого втекли на своєму автомобілі. Внаслідок цього двоє людей поранені. Згодом повідомили про чотирьох.

Водночас, як повідомив Суспільному директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта, до лікарні невідкладної допомоги медики забрали трьох чоловіків. У пацієнтів забої, травми від гумових куль та бейсбольних бит.

Оновлено 21:24: як повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, двоє громадян дістали поранень з травматичної зброї. Ще один громадянин отримав черепно-мозкову травму.

Зловмисників спіймали?

Правоохоронці пишуть, що розпочали операцію «Сирена» для того, щоб розшукати зловмисників. Згодом їх затримали.

Справу відкрили за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від 3 до 7 років. Усі обставини встановлюють.

Хто повідомив про обстріл?

Першим про обстріл повідомив народний депутат від фракції «Опозиційна платформа — За життя» Ілля Кива. Він написав, що автобус розстріляли представники полку «Азов» та «Національного корпусу». В автобусі, за його словами, були 22 члени громадського руху «Патріоти — За Життя».

А що кажуть в «Азові» та «Нацкорпусі»?

Вони заявляють, що не причетні до цього інциденту, бо «зараз виконують бойові завдання на фронті».

«Національний корпус не має відношення до цієї ситуація, я думаю, як і полк «Азов», який зараз перебуває на передовій. Ми як партія готуємося до виборів і на цьому все. Водночас я впевнений, що та ситуація, яка сталася на трасі, — це наслідок дій самих «Патріотів — За життя» Іллі Киви», — сказав заступник начальника центрального штабу партії «Національний Корпус», ветеран полку «Азов» Владислав Соболевський. 

Водночас він підтвердив, що активісти полтавського осередку «Нацкорпусу» сьогодні були біля бізнес-центру, де відбувалася конференція ОПЗЖ, але запевняє, що не було жодних провокацій.

Представники організацій закликали правоохоронців «затримати Іллю Киву та розслідувати його причетність до організації терористичного акту на трасі Київ-Харків».

Що передувало?

У Києві вдень 25 серпня відбулася сутичка між представниками «Національного корпусу» та членами громадської організації «Патріоти — За Життя» Іллі Киви, народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя».

Як розповів керівник центрального штабу «Нацкорпусу» Максим Жорін, кілька ветеранів полку «Азов» проходили повз готелю «Дружба», після чого з боку паркування в них почали стріляти: «Жодної розмови, жодної сутички, жодної бійки абсолютно не відбувалося. Просто по людях почали стріляти».

Далі «азовці» вступили в сутичку з нападниками. Ті почали тікати, «гублячи зброю, особисті речі, людей і все на світі». Зокрема, вже згаданий Ширяєв залишив на місці стрілянини мобільний телефон.

Як сказав Жорін, «азовці» затримали двох людей і передали їх поліції. Одного з «азовців» поранили в руку й ногу, але його життю нічого не загрожує. Водночас керівник штабу «Нацкорпусу» каже, що на місці події його не було.

А ось керівник регіонального напрямку «Патріотів — За життя» Олег Ширяєв і сам Ілля Кива кажуть, що це «Нацкорпус» здійснив збройний напад на «Патріотів — За життя». А сам Ширяєв назвав це спробою його вбити — начебто не першою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ