Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Волині на городі знайшли перстень, якому 800 років

Перстень у музей передала місцева мешканка Вероніка Коробова
фото Суспільне

На Волині між селами Туровичі та Миляновичі під час обробітку земельної ділянки місцеві жителі знайшли давньоруську прикрасу — бронзовий перстень. Експонат уже поповнив колекцію Ковельського історичного музею.

Про це пише Суспільне.

Перстень у музей передала місцева мешканка Вероніка Коробова, розповіла головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз.

Згідно з описами науковців про давньоруські персні на Волині, зазначила музейниця, вік цієї знахідки — орієнтовно 800 років, тобто період 12 століття. Стан прикраси, котра збереглася до цього часу, зазначила Мирослава Мороз — бездоганний.

"В такому стані буквально в нас дві одиниці таких прикрас. Він не пошкрябаний, гарно збережений. Трішки покритий патиною, але вона йому не шкодить. Красивий перстень. І це таке потовщення у вигляді пелюсток, яке йде від щитка з насічками... Дуже акуратна прикраса", — розповіла головна зберігачка фондів.

Найімовірніше, зі слів Мирослави Мороз, цей перстень був жіночим, однак зважаючи на його діаметр таку прикрасу міг носити й чоловік.

"Персні носили не тільки багатші верстви населення, але й прості люди. Такий перстень виконував подвійну функцію: слугував як амулет, оберіг та був як прикраса", — сказала музейниця.

Характерні особливості знайденого персня на Ковельщині

Давньоруський перстень суцільнолитий за формою, прикрашений стилізованим рослинним та геометричним орнаментом. Щиток круглої форми, діаметром 12 мм, прикрашений орнаментом у вигляді чотирьохпелюсткової квітки, вписаної у коло, розповіла головна зберігачка фондів Ковельського історичного музею.

З її слів, така квітка символізувала хрест, тож перстень міг виконувати роль амулета — оберегу, який захищав від хвороб і зла за віруваннями тогочасних людей. По обидва боки прикраса має розширення у формі пелюсток, які плавно переходять в основу кільця. На кожній пелюстці викарбувані по чотири насічки.

Музейниця зазначила: такі персні із зображенням чотирипелюсткової квітки були найбільш модними на Волині у давньоруський період. У колекції музею зберігається кілька десятків перснів давньоруського, ранньосередньовічного та пізньосередньовічного періодів.

Мирослава Мороз додала, що новий експонат — 800-літній давньоруський перстень — описаний, поставлений на облік та вже перебуває в експозиції з історії Ковельщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ