Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Волині триває процес передачі закладів культури територіальним громадам

Волинська область є одним із лідерів серед областей з передачі закладів культури на баланс територіальних громад, на території яких вони знаходяться. Про це повідомили 28 січня Гал-інфо у пресслужбі Волинської ОДА.
Фото Волинська ОДА

Про це розповів Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко під час щотижневої  селекторної онлайн-наради Міністерства розвитку громад та територій України.

Онлайн-зустріч відбулася 27 січня 2021 року. У студії Волинської ОДА працювали заступники голови облдержадміністрації Ігор Чуліпа, Анатолій Костик та Олександр Троханенко, керівники профільних структурних підрозділів ОДА.

"Середній загальнодержавний показник передачі закладів культури в комунальну власність територіальних громад складає 87 %. Лідерами щодо передачі закладів є – Волинська, Івано-Франківська та Тернопільська області" – розповів Олександр Ткаченко.

Передача закладів культури – це один з етапів завершення процесу децентралізації влади в Україні. З 1 січня 2021 року усі громади отримали повноваження і ресурси, а також стали рівними у відносинах з державним бюджетом. Відтепер територіальні громади несуть повну відповідальність за надання послуг на своїй території, в тому числі – культурних.

Сфера культури в громадах включає аматорське мистецтво, бібліотечну і музейну справи, охорону культурної спадщини, питання релігії, національностей і туризму, початкову мистецьку освіту тощо.

За даними управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації на Волині активно здійснюється процес передачі сільським, селищним, міським територіальним громадам 535 бібліотек, 672 будинки культури та клубні заклади, 38 мистецьких шкіл, 16 музеїв. Наразі триває процес прийому та проведення реєстраційних дій територіальними громадами.

Процес прийому-передачі закладів культури територіальним громадам триватиме до 1 липня 2021 року.

"Територіальні громади повинні наповнити заклади культури новим змістом, перетворити їх на нові культурні центри, зробити корисними та привабливими для людей", – наголошує начальниця управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрацій Ольга Чубара

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ