Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На Волині відкрили виставку про переселенців

Коли люди виїжджали зі своїх домівок, фотографії – це було не перше, що вони брали із собою
фото з сайту Суспільне

У Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки 19 жовтня відбулася презентація соціального фотопроєкту під назвою "Очі – дзеркало душі". На виставці представили 19 світлин внутрішньо переміщених українців, які нині проживають на Волині.

Про це інформує Суспільне.

Як розповіла соціальна працівниця по роботі з громадами благодійного фонду "Рокада" Олена Кузьмич, благодійники опікуються 19-ма соціальними прихистками для українців, які покинули домівки через війну.

Фотопроєкт, з її слів, зініціювали, аби допомогти внутрішньо переміщеним українцям соціалізуватися у новому середовищі і привернути увагу суспільства до їхніх проблем. На світлинах — представники із кожного прихистку.

"Коли люди виїжджали зі своїх домівок, фотографії – це було не перше, що вони брали із собою. Ми розуміємо, що люди уже не роздруковують фотографії, не роблять фотоальбомів. Ми хотіли привернути увагу до того, що ВПО залишаються на території нашої області, їм так само потрібна допомога", — каже Олена Кузьмич.

Серед відвідувачів фотовиставки — переселенка Валерія Амерова, яка переїхала в Луцьк із Краматорська Донецької області на початку березня 2022 року. Каже: ініціатива класна.

"Почуваю себе своєю тут. Виставка мені дуже сподобалася, тому що передаються якісь емоції людей, можна побачити когось знайомого, і це буде як загадка про ті часи нелегкі, і в той же час ми гості тут. Це приємно, що нас будуть бачити, навіть коли ми поїдемо звідси.", — розповіла жінка.

Соціальний проєкт тривав понад два місяці. За цей час було сфотографовано орієнтовно 300 внутрішньо переміщених українців, учасники фотопроєкту отримали понад тисячу своїх світлин, зазначив автор проєкту, фотограф Роман Домбровський. Говорить: цей проєкт виявився емоційно важким через те, що в кожного героя була свої життєва історія, часто непроста.

"Багато історій було дуже сумних, хоча на світлинах багато із них посміхаються. От, наприклад, за нами стоїть хлопчик з велосипедом, то він попросив: "Можна мене з велосипедом сфотографувати?". Я так підозрюю, що це єдина цінна річ, яка у нього просто зараз є взагалі", — каже автор знімків.

З його слів, 19 фотознімків символізують 19 прихистків, якими опікується благодійний фонд.

На презентацію фотопроєкту завітали понад 50 відвідувачів, фотовиставка триватиме у Луцьку протягом двох тижнів.

Зі слів Олени Кузьмич, надруковані світлини та їх електронні версії згодом безплатно передадуть для внутрішньо переміщених українців у громади, де вони зараз проживають.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ