Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Волині знайшли старовинний козацький човен

Старовинний козацький човен знайшли на річці Стир на Маневиччині. Про це написав на своїй сторінці й Фейсбуці керівник ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський.

Про це повідомило видання "Волинські новини".

«В селі Старосілля Маневицького району біля Колок у Стиру знайшли козацький човен!», - йдеться у дописі.
Як розповів в інтерв'ю кореспонденту УНН директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич, човен, знайдений на глибині трьох метрів. Його вік - мінімум 500 років.

У коментарях до допису Златогорського користувачі соцмереж пишуть, що старовинну знахідку потрібно взяти під охорону, оскільки через охочих залізти у човен і сфотографуватися на ньому вже з’явилася 3-метрова тріщина.

«Тепер негайно їдь її охороняти не тільки від місцевих, а ще й від зальотних туристів», - написав користувач Володимир Чопюк.

«Волинська газета» першою провела власне дослідження цієї знахідки.

Як пише на сторінках газети Світлана Думська, знахідка археологів - це 300 чи й 500-літній човен-довбанка. Можливо, козацький, можливо, ще древніших часів.

А дуб, із якого його видовбали, узагалі може бути 1000-літнім. Бо ж дерево перед тим морили літ зо 100, а до такої величини йому рости треба було не менш як кілька сотень років.

«Човен цілісінький. Завдовжки – 13 чи й трохи більше метрів. Такою сенсацією у п’ятницю ввечері мене зустріло село Старосілля, що на Маневиччині. Спочатку подумала: Боже, чого тільки люди не набрешуть… Але наступного дня вранці вже була на Гострому кутку, що на лузі за селом – за 3-5 кілометрів від центру Старосілля, у південно-західній частині села, розглядала воістину дивовижну знахідку.

Але то ще далеко не все. Після дослідження краєзнавців виявилося, що човен - іще давніших часів, претендує на унікальність в Україні.

Як розповів в інтерв'ю кореспонденту УНН директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич, човен був знайдений 27-го серпня.

«31-го серпня ми виїхали з науковцями на місце, де знайдений той човен. Побачили, що там був виритий котлован метрів 15 довжиною, 5 метрів шириною. На дні виднівся човен. При детальному огляді ми з'ясували, що це човен-довбанка. Він був на глибині трьох метрів. Можна зразу сказати – це років 500 точно», - зазначив він.

Директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею додав, що тільки після експертизи можна сказати точно скільки років даному човні.

«Коли ми подивилися, то значить човен довжиною десь приблизно до 12 метрів, висотою до метра, товщина десь 7-8 сантиметрів. Він дуже унікальний. Таких човнів в Україні, мабуть, ніде ще не виявлено», - розповів науковець.

Човен планують передати Маневицькому музею, але поки одна його частина досі перебуває у воді.

«Він ще знаходиться там. Він ще знаходиться в ґрунті, бо в чому стоїть питання, бо півчовна розкопано, а пів ще залишилося у ґрунті, бо він дуже довгий», - відзначив Петро Хомич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ