Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На захист культури: в області діятимуть товариства пожежної охорони

В області запрацюють добровільні пожежні товариства, зокрема для захисту від пожеж пам’яток культурної спадщини, зокрема церковних святинь, повідомляють у Департаменті архітектури та розвитку містобудування ЛОВА.
Фото ДСНС

Добровільна пожежна охорона Львівщини слідкуватиме за пожежною безпекою архітектурних пам’яток Львівщини. 

"Повномасштабне російське вторгнення проявило багатьох активних та небайдужих громадян. Раніше ці люди стояли на блокпостах. Зараз на Львівщині гострої потреби у цьому немає, але люди, які мають бажання щось робити, залишилися і їх багато. То чому б таких ініціативних громадян не залучити до процесу охорони та збереження об’єктів культурної спадщини?

Порадившись з рятувальниками та волонтерами, ми прийшли до висновку, що було б добре залучити до цієї справи добровільні пожежні товариства в громадах області, які б стежили за пожежною безпекою пам’яток і, у разі необхідності, могли професійно реагувати на ті чи інші надзвичайні ситуації", — зазначив керівник управління охорони об’єктів культурної спадщини ДАРМ ЛОВА Василь Петрик. 

За словами львівських рятувальників, добровільні пожежні товариства раніше були поширеним явищем на Львівщині, а в сусідній Польщі такі товариства і зараз успішно виконують свої функції, першими реагуючи на локальні загрози. 

«Найближчим часом ми визначимось з якими активними осередками церковних громад і товариств добровільної пожежної охорони працюватимемо, і проведемо для них тренінги з пожежної безпеки дерев’яної храмової архітектури. Також старатимемось залучати міжнародні фонди, щоб забезпечити ці товариства необхідним реманентом. 

Насамперед хочемо убезпечити дерев’яні святині Львівщини, бо вони є одними із найцінніших наших культурних надбань, а також найбільш вразливими. Спільними зусиллями влади, наших волонтерів, рятувальників, а також священників, віримо, що нам вдасться зорганізувати місцевих активістів навколо ідеї захисту нашої спадщини», — додав Василь Петрик.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ