Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Закарпатті очікують створення понад 40 ОТГ в цьому році

Закарпатський центр розвитку місцевого самоврядування повідомив, що в цьому році Закарпатті очікують створення понад 40 ОТГ.

Закарпатська область залишається єдиним регіоном, який через небажання обласного керівництва не має Перспективного плану об’єднання громад, попри це у 2019 році тут очікують створення понад 40 ОТГ. Про це йшлося на V Регіональному Форумі місцевого самоврядування і громадських об’єднань “Закарпаття у новому етапі децентралізації та дорожній карті реформ в Україні 2019-2020 рр». Захід пройшов в Ужгороді 17 січня за сприяння Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

На зібрання, яке провели у ректораті Ужгородського національного університету, запросили представників обласної та міської влади Ужгорода, сільських, міських голів, голів ОТГ Закарпаття, науковців, експертів, консультантів і радників Офісів реформ Закарпатського РВ АМУ і ЦМРС, представників ЗМІ.

“До 2020 року процес децентралізації має завершитися, тому у 2019 році усі мають можливість об'єднатися так, як вони хочуть, а не чекати, коли території об'єднають по директиві зверху. На жаль, Закарпаття, найзахідніша область країни, лишається “білою плямою” на карті децентралізації України, адже це єдиний регіон, який не має Перспективного плану об’єднання громад. Ми нагадуємо керівництву області, що в Дорожній карті реформ Кабміном встановлено “дедлайн” для прийняття перспективного плану — це травень місяць. В цьому році на Закарпатті слід промоделювати та сформувати не менше 43-45 спроможних громад. Уряд затвердив для цього всі необхідні кроки”, - наголосив виконавчий директор Регіонального відділення Асоціації міст України Іван Ревтій.

Відтак, за результатами Форуму в Ужгороді до центральних органів влади — Президента, Верховної Ради та Камбіну — надішлють резолюцію з проханням звернути увагу на проблеми ходу реформи децентралізації на Закарпатті і закликати центральні органи вплинути на місцевих чиновників, які її гальмують.

За словами директора Закарпатського ЦРМС Івана Дем’янчука, незважаючи на саботаж чиновників, на Закарпатті продовжується робота в уже створених ОТГ, у потенційних громадах, які очікують висновків, та в тих, хто лише планує подавати документи на висновки в ОДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ