Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Набуває чинності закон, який дозволить пришвидшити декомунізацію

Набуває чинності закон, який дозволить начальникам ОВА видавати розпорядження про демонтаж памʼятників та перейменування вулиць

Як повідомили в пресслужбі Львівської обласної військової адміністрації, повне очищення Львівщини від тоталітарної символіки має відбутися до кінця 2023 року.

27 липня набуває чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімів». Він дозволяє начальникам обласних військових адміністрацій видавати розпорядження про демонтаж об’єктів радянської пропаганди та перейменування вулиць на території окремих громад, у разі їх бездіяльності.

Як повідомив директор департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Юрій Горун, новий Закон Президент підписав ще у квітні, однак чинності він набуває після трьох місяців з дня його оприлюднення.

«Це якраз той закон, який дає змогу начальникам ОВА видавати розпорядження про демонтаж об’єктів радянської монументальної пропаганди, а також перейменовувати назви вулиць, які містять символіку російської імперської політики або присвячені особам чи подіям, що пов’язані з політичною діяльністю, історією та пропагандистськими міфами радянського союзу та росії. Це вимушений крок, який можна використовувати у разі бездіяльності органів місцевого самоврядування та конкретних голів громад, які відверто ігнорують виконання законодавства України. Органи місцевого самоврядування мають пів року, щоб позбутися радянського пропагандистського непотребу. В разі відсутності відповідного рішення органу місцевого самоврядування, голова громади має три місяці, щоб видати відповідне розпорядження про демонтаж або перейменування. Далі ініціатива переходить до начальника ОВА. Тобто приймати рішення про демонтаж памʼятників чи перейменування вулиць у громадах начальник Львівської ОВА зможе з кінця квітня 2024 року. Дуже сподіваюся, що таких розпоряджень буде небагато», - зазначає Юрій Горун.

Від кінця минулого року при Львівській обласній військовій адміністрації працює обласна робоча група з питань декомунізації. Від початку 2023 року в області вдалося демонтувати вже 114 об’єктів радянської та імперської пропаганди ворога. Зокрема, сьогодні відбувся ще один такий демонтаж — «вічний вогонь» в м. Золочів.

За результатами нарад з представниками громад області, повне очищення Львівщини від тоталітарної символіки має відбутися до кінця 2023 року. У ЛОВА наполегливо просять керівників громад області, на території яких все ще залишається радянська «спадщина», що впливає на свідомість мешканців та звеличує подвиги колонізаторів, демонтувати всі комуністичні залишки та перейменувати вулиці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ