Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Надію Савченко не відпустили під домашній арешт

Шевченківський райсуд Києва відмовився змінити запобіжний захід нардепу Надії Савченко, обвинуваченій у підготовці терактів і повалення державного ладу, і залишив її під вартою, - УП.

Таке рішення озвучив суддя Володимир Бугіль. 

Продовження міри запобіжного заходу у вигляді арешту оскаржували адвокати Савченко.

На початку засідання вони заявили, що нардепа хочуть взяти на поруки 18 осіб – четверо з них просили слова у суді.

Клопотання про зміну запобіжного заходу адвокати обґрунтували наявністю нових обставин у справі.

"З'явились нові обставини – завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні, у якому підозрюється Савченко. Коли обирали запобіжний захід, то прокурори говорили, що є мета такого заходу – завершити досудове розслідування. На сьогодні ця мета досягнута – досудове розслідування завершено", - сказав захисник Костянтин Глоба.

Адвокат також додав, що наразі немає ризиків втечі Савченко, бо вона є нардепом, має на утриманні матір і постійне місце проживання, а тому клопотав про домашній арешт.

"Прошу змінити запобіжний захід на домашній арешт із застосуванням електронного засобу контролю. Прошу дати можливість бути у людських умовах і готуватись до судового процесу", - сказав адвокат. 

Савченко, виступаючи, попросила звірки з оригіналом кожного листа з матеріалів справи, який їй надали.

"Бо те, що я хотіла використовувати на свій захист, уже починає зникати з матеріалів, хоча я раніше це там бачила… Якщо є якісь сюрреалістичні страхи для влади – то стежте за мною пильніше. Приставте конвой, ходіть за мою поруч", - сказала Савченко.

Після цього вона сіла читати книжку "Перемагаючи долю". 

Прокурор у свою чергу наголосив, що Савченко за умови зміни запобіжного заходу може впливати на свідків, знищувати чи спотворювати докази чи переховуватися від правосуддя.

Надію Савченко затримали 22 березня у Верховній Ради після того, як парламент зняв із неї недоторканність.

Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

Сама народний депутат відкидає звинувачення і стверджує, що вела розмови про організацію терактів, аби ввести в оману владу – і осміяти її.

Їй загрожує покарання аж до довічного ув’язнення.

13 липня Шевченківський райсуд продовжив запобіжний захід Савченко у вигляді тримання під вартою до 10 вересня.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ