Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"Нафтогазгейт": "Дерибан" нафтогазової галузі України

Міністр енергетики США Рік Перрі пропонував президенту України Володимиру Зеленському ввести до складу спостережної ради НАК «Нафтогаз-України» громадян США.

Кандидатами були заявлені представники енергетичних компаній з Техасу. Президент США Дональд Трамп підтвердив факт тиску і лобізм продажу американського LNG-газу: «Мало хто знає, що я навіть не хотів дзвонити Зеленському. Єдина причина, по якій я подзвонив, це прохання Ріка. Щось про завод зі зрідження природного газу».

Як зазначив член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, «Нафтогаз України» і його голова Андрій Коболев стали частиною «Україногейту», який розгортається у США і може вплинути на результати виборів президента у США.

Офіційні особи США підтверджують, що США намагалися отримати вплив на роботу компанії «Нафтогаз». Це означає корупцію навколо «Нафтогазу» і голови компанії Коболева. Тому де-факто Україна має справу із «Нафтогазгейтом».

Можна говорити про беззаперечний факт лобізму США поставок американського LNG-газу із Польщі до України. Саме про це говорив президент Трамп. Заява Трампа про LNG є реакцією на пасивність України у питанні розслідування справи Burisma і сина Джо Байдена.

Намагання США впливати на роботу «Нафтогазу» пов’язано з бажанням отримати контроль за трьома напрямками – участь у транзиті російського газу, видобуток газу в Україні і продаж російського газу в Україні і ЄС. Участь представників США у спостережній раді повинно було гарантувати підтримку інтересів США в газовій сфері України.

І в цьому сенсі Коболев влаштовував США, оскільки він підтримував наміри США та виступав фактичним лобістом їх інтересів в Україні.

Саме тому в оточенні Зеленського вирішили не чіпати Коболева, який є одним із найбільш негативних представників попередньої влади. Попри те, що саме «Нафтогаз» і Коболев лобіювали завищені тарифи на газ для населення. Попри те, що Нафтогаз і Коболев провалили план із збільшення видобутку газу і не за призначення використали кошти, які були скеровані на таку програму.

«Нафтогазгейт» - це останній гвіздок у незалежність «Нафтогазу», яка за останні роки була розбазарена нинішнім керівництвом «Нафтогазу».

Сьогодні «Нафтогазом» крутять всі як хочуть. Компанії ЄС – заробляють на Україні перепродуючи реверсом російський газ. США – використовують «Нафтогаз» і Коболева як таран «Північного потоку-2» та німецько-російського газового партнерства. І лише офіційний власник «Нафтогазу», яким є уряд України і держава Україна, пасивно спостерігає як її нафтогазову галузь розривають на шматки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ