Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАТО оновлятиме літаки дальнього радіолокаційного стеження

НАТО оновить парк літаків дальнього радіолокаційного стеження (AWACS), в яких завершується термін експлуатації.
Фото: shutterstock

Про це пише Укрінформ з посиланням на сайт Альянсу.

Контракт на закупівлю літаків буде одним з найдорожчих для НАТО. Зазначається, що виробництво шести нових літаків Boeing E-7A Wedgetail має розпочатися найближчими роками. Перші літаки будуть готові до виконання бойових завдань до 2031 року.

«Літаки спостереження та управління мають вирішальне значення для колективної оборони НАТО, тому я вітаю зобов’язання членів Альянсу інвестувати кошти у висококласні засоби», – сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За його словами, об'єднавши ресурси, члени Альянсу можуть спільно купувати і експлуатувати важливі засоби, придбання яких окремими країнами було б надто дорогим.

«Ці інвестиції в найсучасніші технології демонструють силу трансатлантичної оборонної співпраці в той час, коли ми продовжуємо адаптуватися до більш нестабільного світу», – сказав генсек НАТО.

E-7 Wedgetail — це вдосконалений літак раннього попередження та управління, який забезпечує ситуаційну обізнаність та функції командування та контролю. Він оснащений потужним радаром, може виявляти ворожі літаки, ракети і кораблі на великих відстанях і спрямовувати винищувачі НАТО до їхніх цілей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ